Ковид-19 е заплаха за съществуването на женския футбол

Първенствата в Европа в момента изчакват развитието на ситуацията

17.04.2020 | 11:50 Редактор: Юлия Христова
Ковид-19 е заплаха за съществуването на женския футбол

Пандемията от Ковид-19 представя "заплаха за съществуването“ на женския футбол, според доклад на Съюза на професионалните играчи по света ФИФПро.

Женските играчи, подобно на своите колеги при мъжете, бяха принудени да преустановят своите първенства, след като страните въведоха извънредни положения в опит да спрат разпространението на заразата, която отне живота на над 134 000 души по последни данни на АФП.

Повече внимание се обръща върху икономическите щети от глобалната криза върху мъжете футболисти, но ФИФПро предупреждава, че женският футбол, независимо от скорошното си израстване, е до огромна степен уязвим, с по-малко утвърдени професионални първенства, по-ниски заплати и по-малко инвестиране, което означава, "че уязвимостта на женската футболна екосистема е изложена на настоящата ситуация". ФИФПро призова за "извънредни мерки“ за защита на женския футбол и казва, че израстването му "сега е поставено под риск от регрес“. Без постигането на солидни структурни основи за дългосрочна финансова стабилност, някои женски лиги и клубове освобождават играчи, прекратяват договори и фалират“.

Първенствата в Европа в момента изчакват развитието на ситуацията, за да преценят дали ще могат да завършат успешно вътрешните си шампионати. В Англия, женската Суперлига, включително някои от най-богатите клубове в света, се надяваше да приключи тяхната кампания до края на август, но това зависи от облекчаването на мерките за извънредно положение. Според Съюза на френските играчи ЮНФП, само 1/3 от женските футболисти във Франция искат сезонът да бъде подновен, докато останалите настояват, че здравните мерки трябва да останат основен приоритет. Бившата носителка на "Златната топка“ Ада Хегерберг, която играе за водещия френски и европейски клуб Лион, призна в интервю за АФП миналата седмица, че "всичко е неясно“ в женския футбол, пише БГНЕС.

"Ако видите как най-богатите клубове в света при мъжете изпитват затруднения, може да си представите как това ще се отрази на жените“, предупреди тя. Докладът на ФИФПро отбелязва уязвимостта на жените футболисти, като само 18% имат професионални договори, признати от Международната футболна централа (ФИФА) през 2017. Над 60% от играчите печелят по по-малко от 600 долара месечно. "Трябва да защитим играчите като хора и работници, и да избегнем масовата безработица и рецесия. Женската футболна индустрия ще се нуждае от иновация и намеса от частните сектори и публичния сектор, през управляващите звена, до компаниите за телевизионно излъчване и спонсорите“, се заключва в доклада.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК