Как родните спортисти реагираха на отлагането на Токио 2020?

Според Мария Гроздева решението е било логично

24.03.2020 | 20:38 Редактор: Ивет Арабова

Логично най-засегнати от отмяната на Олимпийски игри са всички спортисти. Те обаче се обединиха около мнението, че отмяната на Игрите е най-правилният вариант. Легендарната ни състезателка по спортна стрелба и двукратна олимпийска шампионка - Мария Гроздева, подкрепи отлагането на Олимпиадата. Макар че вече беше спечелила своята историческа седма квота, според нея единственото важно нещо в момента е здравето.

"Логично беше Олимпийските игри да се отменят. Лично аз не се и съмнявах в това и дори и до известна степен се зарадвах, защото предвид ситуацията, много по-важно е нашето здраве. Олимпийски игри ще има и занапред, ние спортистите със сигурност знаем как да се подготвим. Така че трябва в момента да мислим единствено и само за това как да запазим нашите близки и всичко останало ще се подреди", смята Гроздева.

"Имах някакви притеснения, че Олимпиадата може да бъде отменена - хем съм изненадана, хем се надявах. Мисля, че това е правилното решение", каза за Bulgaria ON AIR председателят на БФХГ Илиана Раева.

Пряко засегната е и една от най-добрите ни боксьорки – Станимира Петрова. Именно боксът е част от малкото спортове у нас с традиции за печелене на медали. 

"Не е особено приятно, защото в крайна сметка толкова години ние се готвим само за това събитие. Аз постоянно сънувам, мечтая си и говоря за Токио 2020, но вече е Токио 2021. Но какво да се прави. Каквото е за нас, това е и за останалите състезатели", коментира Станимира Петрова.

Преди седмица Станимира трябваше да вземе участие на квалификационен турнир в Лондон заедно с останалите ни боксьори. Той обаче беше прекратен преждевременно заради пандемията от коронавирус, а всички те трябваше да изтърпят задължителна карантина.

"На мен лично половината ми задължителна карантина приключи. Имам още една седмица, но това не значи, че всичко приключва, защото карантината продължава с цялата страна, докато проблемът с коронавируса приключи. Надявам се това да е скоро и призовавам всички да си останат вкъщи, за да може по-бързо да приключи всичко това", обясни Станимира.

Все още няма дати нито за квалификационните турнири, нито за самите Игри през 2021 година.

Вижте повече в репортажа на Десислава Францова.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК