Безпрецедентно! Олимпиадата в Токио отложена за догодина

Това се случва за първи път в мирно време в историята на игрите

24.03.2020 | 15:40 Редактор: Ивет Арабова

Безпрецедентно - олимпийските игри в Япония се отлагат за догодина. За това се споразумяха японският премиер Шиндзо Абе и президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Така се сложи край на седмиците на несигурност относно бъдещето на най-голямото спортно събитие на фона на пандемията от коронавирус. 

Разумно решение – така определиха отлагането на най-големия спортен форум част от българските спортисти, спечелили квоти за Олимпийските игри. Сред тях е шампионът по спортна стрелба Мария Гроздева, която трябваше да да участва за седми път на най-големия спортен форум. 

"Не се съмнявах в това и дори до известна степен се зарадвах, защото предвид ситуацията много по-важно е нашето здраве. Олимпийски игри ще има и занапред, спортистите със сигурност знаем как да се подготвим , така че трябва да мислим за това как да се съхраним и да запазим нашите близки", каза Мария Гроздева.

На форума трябваше да участват и гимнастичките ни. България спечели две квоти при индивидуалните състезателки и една на ансамбъла. 

"Имах някакви притеснения, че олимпиадата може да бъде отменена, хем съм изненадана хем се надявах. Мисля, че това е правилното решение", каза за Bulgaria ON AIR председателят на БФХГ Илиана Раева.

Тя е категорична, че отлагането по никакъв начин няма да се отрази на подготовката на гимнастичките.

"В момента ние не тренираме, ако имаше олимпиада щяхме да бъдем поставени в различни условия", добави Раева.

Отлагането на олимпийските игри се случва за първи път в мирно време в 124-годишната съвременна история. Токио похарчи около 12.6 млрд. долара за организацията. Според експертите отлагането на форума ще коства на страната 6 млрд. долара в краткосрочен план. Освен това, то ще бъде и сериозен удар за спонсори и големи телевизионни компании. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК