Шиндзо Абе оптимист за провеждането на Олимпиадата в Токио

Япония е сред най-засегнатите страни от коронавируса

15.03.2020 | 15:15 Редактор: Тодор Петров

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе обяви оптимистично,  че подготовката за провеждане на лятната Олимпиада в Токио през тази година върви по план, въпреки пандемията от коронавирус обзела света. 

Той добави, че все пак последното решение за провеждане на събитието, което е планувано за периода  от 24 юли до 9 август, ще бъде взето от МОК. Япония е сред най-засегнатите страни от пандемията, като има 1400 случая и 28 починали в резултат на коронавируса. 

Кметът на Токио Юрико Койки също заяви, че се взимат мерки срещу инфекцията , така че всичко да премине без усложнения. Премиерът Шиндзо Абе е провел телефонен разговор с президента на  САЩ Доналд Тръмп, за да обсъдят предстоящата Олимпиада. Тръмп вече се обяви против провеждането на Игрите. 

Шефът на МОК Томас Бах заяви, че органът ще следва препоръките на Световната здравна организация, но засега продължава да работи за "успешни" Игри. Той обаче призна, че отмяната на олимпийските квалификации започва да създава "сериозни проблеми".    

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК