Прекратиха концесията на стадион "Христо Ботев", заформя се скандал

Привържениците на "Локомотив" (Пловдив) ще сезират прокуратурата и Сметната палата

28.12.2019 | 14:35 Редактор: Кристина Крумова
Прекратиха концесията на стадион

Концесията на стадион "Христо Ботев" в Пловдив бе официално развалена по взаимно съгласие на днешната сесия на пловдивския общински съвет. 

Сега цялата отговорност относно построяването на съоръжението е в ръцете на общинската власт на Пловдив. Решението бе взето след дебати, продължили по-малко от час.

Предложението на кмета Здравко Димитров бе подкрепено с 37 гласа, един беше против, а 8 се въздържаха. Според споразумението за община Пловдив остава гаранцията от 491 300 лева, както и проектът в размер на 929 496 лева. 

С това решение отпада ангажиментът на футболен клуб "Ботев" да построи спортния комплекс. С него ще се ангажира община Пловдив, като собственик на стадиона. Обищината ще получи помощ от държавата.

Привържениците на "Локомотив" (Пловдив), които присъстваха на сесията, обявиха, че ще сезират прокуратурата и Сметната палата. Те са възмутени, че концесията се прекратява по взаимносъгласие, а не по вина на концесионера. 

Според тях общината губи над 1 млн. и половина неустойки по договора и дължимите гаранции. Те напомниха, че стадион "Пловдив" от много години е в лошо състояние, както и стадионите на "Спартак" и "Марица", но местната власт не им обръща внимание.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК