Женският баскетбол е жив! За европейската приказка на националния отбор до 20 г.

Историята на момичетата на селекционера Таня Гатева

26.12.2019 | 10:15 Редактор: Тодор Петров

Женският ни национален отбор по баскетбол до 20 години разби всички стереотипи и доказа, че с труд и постоянство може да бъдат достигнати всички върхове.

На 11 август 2019 г. тимът ни върна България там, където е нейното място. Момичетата със селекционер Таня Гатева вече бяха извоювали своето място в Дивизия А, като единствено им предстоеше изиграването на финал на Европейското първенство в Прищина. 

Няколко часа по-късно родните баскетболистки вече празнуваха. Освен промоция в елита, те вече имаха и европейската титла в своята витрина. Триумфът за родните "лъвици" идва цели 8 години след последния път, в който български отбор при подрастващите става шампион на Дивизия Б.

Съдбата сякаш намига на родните баскетболистки, тъй като на финал те се изправят срещу тима на Финландия. Тази Финландия, която на старта на шампионата побеждава България с близо 30 точки разлика. Националките ни побеждават опонента с 80:75 точки, а в хода на мача демонстрират сърцата игра и перфектна стрелба. 

Въпреки титлата, дори и за незапознати е ясно, че мисията баскетбол, и то женски, особено в България, е задача с повишена трудност. Все пак успехите се признават, а неслучайно след страхотния сезон тимът бе избран за отбор на годината на 2 различни церемонии – "Спортен икар" и "Спортист на годината“.

Най-трудното за отбора обаче тепърва предстои, защото част от момичетата набор 99 вече минават при жените. Това означава, че селекционерът Таня Гатева ще има за задача да стикова нов тим, който да защитава мястото си в елита. 

Вижте още в репортажа на Десислава Францова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК