Треньорът Владимир Искров за мисията баскетбол на колички

Как спортът дава втори шанс да се върнеш в играта на живота

01.08.2019 | 10:20 Редактор: Тодор Петров

С историческа победа започна Европейското първенство по баскетбол на колички, на което България е домакин. По този повод в "Завърналите се с Петя Кертикова" ви срещаме с треньора на националния отбор в този спорт. 

След различни обучения в САЩ и Ирландия, Владимир Искров се прибира у дома. 

"Самата държава (бел. ред. - Ирландия) не е спортна, хората не са спортни. Не виждах перспектива за развитие там за мен като треньор и в крайна сметка решихме със съпругата ми да се приберем тук. Тя е програмист - намери си хубава работа. Аз продължих да правя това, което искам и ме прави щастлив", разказва той. 

Една от причините е убеждението, че тук живеем по-добре от средностатистическите ирландци. В България Искров е приел за своя мисия да развива спорта и да докаже, че отборните усилия могат и решават всички проблеми - както в живота, така и в залата. 

"В момента, в който има някакъв проблем някъде, той се решава. Отборно се решава," казва ст. треньорът на баскетболистите в колички. 

"Ние сме си го приели като кауза и призвание", категоричен е Владимир Искров.

Мечтата му да развие този спорт в България го води през целия му път дотук. 

"В самото начало беше изключително тежко и трудно. Нямаше такова нещо в България. За сравнение, в Англия този спорт стартира през 1945 година. Ние се движим по-назад с 60-70 г., но за сметка на това за тези 10 години постигнахме и напреднахме много", коментира още той.

Наставникът казва, че европейската надпревара е важна не само заради очакваните победи и доброто представяне. По думите му първенството има далеч по-възвишена цел. 

"За мен ценното на това европейско е първо да се разбере, че има такъв спорт, второ да дойдат в залата - сигурен съм, че има много хора, които не знаят, че ни има, а имат нужда. В началото при преживяна травма е голям стрес и те се затварят в себе си вкъщи и има много такива примери - идват в залата и се връщат обратно към живота", споделя Владимир.

Сега момчетата и треньорът им искат да представят България по най-добрия начин на европейското първенство. Мечтаят и за още нещо, което отново ще постигнат заедно - собствена зала за тренировки. Ремонтират помещение към Софийския университет и се надяват да влязат наесен. 

"Това ще повиши нивото на спорта и ще даде шанс на хората, които искат да играят в чужбина да получават заплати за това и да се развиват", казва още Искров.  

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК