За защита на коректните руски спортисти призова Стефка Костадинова

Примата на леката атлетика е категорична: Нулева толерантност за допинга

10.12.2019 | 16:40 Редактор: Василена Василева
За защита на коректните руски спортисти призова Стефка Костадинова

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира обявеното от световната антидопингова агенция WADA 4-годишното наказание на Русия, която няма право да изпраща спортисти на Олимпийски игри и световни първенства.

"Винаги съм била за твърдо и безкомпромисно спазване принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. За това изцяло подкрепям нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепям и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове. Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега", се чете в позицията на кралицата на високия скок.

Тя подчертава, че нейната позиция по случая остава непроменена. "Още преди олимпиадата в Рио де Жанейро 2016 казах, че прегрешилите и некоректните следва да понесат санкции. Но нека тези, които са били коректни, които са се подготвяли и състезавали според правилата, да бъдат допуснати до участие на най-големите форуми. Защото е много тежко да лишиш един спортист от права, когато е невинен, да го спреш за върховното състезание, за което се е подготвял в продължение на четири години. Както и да го лишиш от това да се състезава за родния флаг и да чуе родния химн при победа", смята Стефка Костадинова.

Тя припомня, че след решението на Световната антидопингова агенция (WADA) преди олимпиадата в Рио президентът на МОК Томас Бах предостави на всяка федерация правото да реши дали да допусне руски спортисти до своя турнир в рамките на олимпиадата.

"Както е известно, в леката атлетика наложиха вето за всички, но в повечето спортове имаше руски представители. Сега очаквам да се повтори същото – МОК да остави всеки спорт поотделно да прецени дали и кои руснаци да допусне до участие в Токио догодина", завърши своята позиция Костадинова.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК