Гришо ще оглави отбора на България в турнира ATP Cup догодина

С нетърпение чакам да започна подготовката, сподели ракетата ни

08.11.2019 | 12:04 Редактор: Ралица Братанова

Григор Димитров обяви, че ще бъде играещ капитан на България в първото издание на турнира по тенис ATP Cup от 3 до 12 януари.

В надпреварата ще се включат 24 състава, а мачовете ще се играят в австралийските градове Бризбейн, Сидни и Пърт.

"С нетърпение чакам да играя на ATP Cup, ще бъдa играещ капитан. Това ме прави изключително щастлив. С нетърпение чакам да започна подготовката", коментира Димитров на пресконференция в София днес.

Българинът изпрати противоречив сезон, в който пропусна няколко месеца заради травма на рамото и изпадна от първите 70 през август, но направи силен край с полуфинали на Откритото първенство на САЩ и на турнира "Мастърс" в Париж, с което се върна в топ 20.

  28-годишният хасковлия в момента е без личен треньор, а за последно работи с Радек Щепанек, а Андре Агаси беше в екипа му като консултант.

"С Андре Агаси винаги сме поддържали контакт. Той винаги ще бъде до мен, ако се нуждая от него. Агаси е цяла енциклопедия. Винаги трябва да имаш час и половина свободен, когато говориш с него по телефона. Той е много специален човек. Някои връзки са много трудни да се обяснят. На и извън корта. Каквото и да споделиш с него, знаеш, че винаги ще получиш отговор", коментира Димитров.

"Никога не съм искал ранглиста или турнири да казва кой е Григор Димитров. Искам да бъда този, който съм, и мисля, че през годините съм запазил себе си и продължавам да работя в моята сфера и за моите цели. Не знам дали ще успя, но мога само да опитвам и да опитвам", допълни той.

Димитров не избързва в решението за нов личен наставник.

"Не съм в паника да си намеря треньор. Последните месеци ми се наложи да правя доста неща, които не съм правил от години насам. Хубаво е да имаш тази свобода, дава ти възможност да импровизираш. Беше интересно и за мен. Но все пак без треньор няма как, ако искаш да стигнеш по-напред. Но пък и не искам да избързвам", каза той.

Хасковлията не планира участие на Олимпийските игри в Токио догодина. Димитров призна, че му е било много трудно отново да си върне сред най-добрите.

"Когато си далеч от топ нивото - 60-70-и в света, ти се струва, че трябва да преодолееш планина във всеки мач. Но продължих да работя здраво и да вярвам. За загубите през тази година - например паднах пет пъти от Вавринка - не беше приятно, но явно се налагаше да мина през този път. Оценявам ги повече. Важното е да оставяш всичко в миналото възможно най-бързо", каза той.

Според него той е подобрил и техническите си умения през тази година. 

Димитров се надява да играе на професионално ниво и след десет години.

"По принцип се виждам на корта и след десет години, но не знаеш какво може да се случи с теб. Но трябва да намеря причина защо да продължа да играя, като стигна 33-34. Надявам се тялото ми да позволява да продължавам и след десет години. Аз от точно толкова години съм в Тура и само тази година пропуснах повече време (заради контузията), но никога не си застрахован", каза той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК