Йоана Недева - другото красиво лице на прогнозата за времето

"Времето в мен е горещо. Неслучайно природните стихии имат женски имена" - сподели младата водеща в интервю за az-jenata

06.02.2018 | 12:58 Редактор: Меги Радева
Йоана Недева - другото красиво лице на прогнозата за времето

Какво е времето в теб?

За съжаление времето в мен не е така предсказуемо, както метеорологичната прогноза. Огнена зодия съм и в рамките на един ден винаги преминавам през четири сезона, а понякога и по два пъти дневно. С една дума времето в мен е горещо. Неслучайно природните стихии имат женски имена.

Защо избра телевизията, за да се развиваш, и какво е да си част от семейството на Bulgaria ON AIR?

През 2011 година станах част от Bulgaria ON AIR първо като водещ на прогнозата за времето, а впоследствие и като репортер и водещ на новини. Направих кратка пауза, защото избрах нова сфера на дейност – тази на търговията с недвижими имоти.

През последните две години осъзнах, че ми липсва камерата и гласът в слушалката, който казваше: „Остават 10 секунди“. Това ми доставяше необходимия адреналин. Радвам се, че имам възможност отново да бъда част от телевизията. В началото на тази година получих предложение да водя прогнозата за времето.

Нов формат, нов екип, нов софтуер... Приех без да се замисля и сега съчетавам две неща, които ми доставят наистина динамиката, от която имам нужда. Семейството на Bulgaria ON AIR е страхотно и там се чувствам в свои води.

Зрителите на тв Bulgaria ON AIR ще видят за първи път представянето на времето по този начин. Какво ще отличава тази прогноза за времето от всички останали?

Представянето е различно, защото разполагаме с разнообразно портфолио от детайлни карти, които запознават аудиторията не само с това какво време да очакваме, но и на какво го дължим. Информацията, която предаваме, е също доста обогатена, тъй като представяме климатична информация за Балканите, цяла Европа и времето у нас.

А и всеки четвъртък доцент Рачев разнообразява нашата прогноза не само с данни за времето за месец напред, но и разяснява как то се отразява на живота ни, както и причините и следствията от природните бедствия...

Мислиш ли, че един ден би се занимавала сериозно с климатология?

Тази сфера ми е наистина интересна, особено сега, когато виждам отблизо как едни най-обикновени данни се превръщат в прогноза и във важен фактор за плановете на хората. Но времето ще покаже дали ще поема професионално по този път.

В работата си с климатолозите доц. Георги Рачев и Симеон Матев какво би искала да научиш?

Искам да науча особеностите на климата и всички явления, свързани с него. Искам да обяснявам с точност защо възниква дадено явление, при какви условия можем да го очакваме и с каква точност да прогнозираме. И мисля, че мога да разчитам на най-подходящите професионалисти за това.

Как близките ти гледат на твоето ново амплоа?

Близките ми живеят далеч от мен, на 400км, и са много щастливи, когато ме виждат на екран. Радват се и им е приятно да чуват времето от мен.

Телевизията какъв сезон е?

По-скоро я свързвам с есента и зимата, тогава всичко е много по-динамично, интересно и колоритно... Лятото е отминало и хората са заредени с много енергия и идеи.

Цялото интервю прочетете на az-jenata.bg