Златимир Йочев откри адреналина и в сутрешния ефир

Новият водещ на Bulgaria ON AIR носи със себе си повече апаратура за снимки и видео, отколкото дрехи и обувки, пише вестник "Труд"

30.10.2017 | 12:55 Редактор: Константина Маркова
Златимир Йочев откри адреналина и в сутрешния ефир

Как е възможно един ТВ журналист, който всеки ден е на жив ефир, да успява да се занимава и с екстремни спортове, фотография, да пътува често до екзотични места и дори понякога да се изявява като актьор в киното? Може би единственият, който може да отговори на подобен въпрос, е Златимир Йочев. Той е новото лице на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR „България сутрин“, а двамата с Лора Инджова останаха единствената екранна двойка водещи в този формат в национален ефир. Обещават да направят блока още по-динамичен, като самите те често се редуват да водят и от изнесени студия.

Златимир е млад, но не и неопитен в професията на журналист. Телевизионната публика вече го познава добре. Преди да се върне към източника си на най-голям ефирен адреналин – сутрешният блок, работи дълги години като водещ, репортер, редактор, сценарист и автор на документалистика в различни телевизии. Помним го и като водещ на централните новини на БНТ, а точно преди да акостира в Bulgaria ON AIR направи няколко силни документални филма в BIT, където се изявяваше и като водещ на публицистика.

Признава обаче, че като формат сутрешният блок е най-голямото предизвикателство.

„Тази работа изисква добра подготовка и познания в страшно много сфери, което пасва на любопитен човек като мен. Ставането в 4 сутрин е трудно, но не и непостижимо. Важно е как след това разпределяш ангажиментите си извън работата и какъв живот искаш да водиш", казва той.

Златимир вярва, че има откровена ниша и дефицит на положителни емоции, които да идват от телевизионния екран. Според него сутрешният блок не трябва да залива хората с информация, която носи печални нотки на обреченост. А желанието за търсене на позитивни теми в ефира е едно от нещата, по които журналистът си прилича с екранната си партньорка Лора Инджова. При тях синхронът се получава буквално за ден-два.

"Телевизионната двойка си е жив организъм. За да бъде успешна, тя със сигурност трябва да има една и съща кръвна група и ДНК“, казва той, но уточнява че в тази работа жизненоважни са и всички колеги зад кадър.

На преден план в професията обаче остават моралът и етиката – за Златимир всеки журналист трябва да преследва истината, независимо колко страшна и неудобна се оказва тя за някого.

„В България най-страшна е невъзможността на журналистите да отговарят подобаващо на натиска и зависимостта от засегнатите „силни на деня“, независимо дали са политици, престъпници или други влиятелни хора. Отразявал съм редица случаи на измами и злоупотреби и хората, които стоят зад тях, не реагират радушно. Най-важна в такива моменти е подкрепата както на твоята медия, така и на цялата гилдия“, споделя Златимир.

В доста „по-безопасна зона“ журналистът попада миналата година, когато получава предложение да се снима във филм – въплъщава се в образа на Иван Вазов в лента с историческа насоченост. Признава, че е поел предизвикателството, защото обича да провокира себе си и да научава нови неща.

„Хареса ми подходът към историческите събития и личности, поставени в контрастна среда. Докато бях в ролята на Иван Вазов, се сблъсках с туристи и случайни минувачи на улицата. Те реагираха много емоционално и започнаха да вадят телефони и таблети, за да ме снимат“, спомня си Златимир.

Целия материал вижте тук >>