Виктория Миткова: Обмисляхме инвестицията във ВУЗФ с години

Изпълнителният директор на Investor Media Group, част от която е Bulgaria ON AIR, коментира пред Investor.bg

20.09.2017 | 12:44 Редактор: Константина Маркова
Виктория Миткова: Обмисляхме инвестицията във ВУЗФ с години

Екипът на Investor.bg разговаря с Виктория Миткова за финализираната наскоро сделка по придобиването на 90% от капитала на "Висше училище по застраховане и финанси“ АД (ВУЗФ) от Investor Media Group.

Г-жо Миткова, в икономическия свят сме свикнали медии да придобиват други медии. Но преди дни Investor Media Group осъществи съвсем различна инвестиция, като финализира сделката по придобиване на 90% от капитала на Висшето училище по застраховане и финанси. Защо компанията реши да вложи значителни средства в образователна институция?

Може би сме изненадали част от българския пазар с тази стъпка, но ако погледнем към предисторията й, тя е логично продължение на всичко, което правим. Преди инвестицията да стане факт, я обмисляхме с години.

Всичко започна със старта на телевизия Bulgaria ON AIR – тогава, през 2011-та, тя беше с икономически профил. Веднага се сблъскахме с пропастта между това, което предлага образователната система, очакванията на младите хора от професионалната им реализация и реалните нужди на компаниите. Телевизията говореше точно на тази публика - както и вашата редакция, апропо, а отскоро и бизнес каналът ни  Bloomberg TV Bulgaria.

Като медийна група с визия, че съдържанието, което създаваме, трябва да е полезно и да помага на хората да живеят по-добре, прегърнахме образованието като кауза. Освен сериозния редакционен ангажимент към темата, развихме събитийния проект „Образование и бизнес“, който вече се провежда два пъти годишно. Видеолекциите, които заснехме с вашия екип по повод 15-тата годишнина на Investor.bg, също са част от тази политика, както и лекциите, които наши водещи и редактори редовно изнасят, многобройните партньорства с образователни проекти и кампании...

Като че ли очакванията към медиите да образоват публиката се увеличават...

Така е, и това се дължи именно на журналистическата активност на тема образование. Но аз лично смятам това очакване за доста наивно.

Да, самите медии донякъде сме източник на знания. Само в нашите бизнес платформи, например, имаме десетки предавания, проекти, инициативи, от които студентите могат да научат повече, отколкото от някои морално остарели лекции по икономика и финанси. И действително медията може да даде допълнителни факти, нова гледна точка, да запознае българската публика с опит от чужбина, но... дотук. Няма механизъм, по който задълбочени знания, съчетани с придобиване на практически опит, да бъдат преподавани чрез телевизия или сайт.

Ето затова преценихме, че за да подпомогнем превръщането на образователната ни система в полезна и ефективна за бъдещите хора на бизнеса, трябва да инвестираме в работещ пример. Придобиването на 90% от дяловете на ВУЗФ ни дава прекрасна възможност да покажем как трябва да функционира тази система. Това е университет на 15 години, вече положил много добри основи на практически ориентираното образование и е показателно, че студентите могат да започнат професионалната си кариера още докато учат.

Обявихте, че това е „най-мащабната инвестиция“ на българска медия в образователна институция. Ние, като икономическа медия, няма как да не се интересуваме от цифрите. Бихте ли разкрили какви са финансовите параметри по сделката?

Не обявихме финансови параметри, защото бъдещите и настоящите студенти на ВУЗФ не се интересуват от цифри, а само от възможностите, които тази сделка ще им донесе. Най-важното е, че практически ориентираните магистърски и бакалавърски програми ще се увеличават, а обменът на знания и опит с вътрешния журналистически ресурс на икономическите ни медии ще стане много по-тесен. И това са само малка част от подобренията, които предстои да въведем заедно с доказания академичен състав и президента на ВУЗФ.

Цялото интервю прочетете тук >>