Петя Кертикова: „От героите си научавам, че има защо да живееш и да се развиваш в България“

Професионалното развитие на лъчезарната водеща е част от вдъхновяващите истории, с които „Тук-там“ ни запознава

31.07.2020 | 12:51
Петя Кертикова: „От героите си научавам, че има защо да живееш и да се развиваш в България“

Петя Кертикова – усмихнатата водеща на новините по Bulgaria ON AIR и автор на рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“, която представя историите на българите, които се връщат в родината си, разказа за професионалния си път и реализирането на мечтите си в България пред „Тук-Там Кошер 2020“ – мястото, което събира на едно интересни хора, креативни идеи и възможности за професионално развитие за всеки ентусиаст.

Какви бяха твоите първи стъпки в журналистическата професия?

Първите си стъпки в професията направих още докато учех телевизионна журналистика в Далас, Тексас. Тогава бях на стаж във вестника на университета, в телевизията и радиото. Учиха ни как да монтираме сами материалите си, как да търсим и откриване различните мнения и гледни точки, за да покажем една тема или проблем в целия им мащаб. Снимали сме включително в някои от най-опасните места в мегаполиса (гетата и по-изостаналите райони на горещия град), продуцирахме дневния ред на емисиите и какво ли още не. Научиха ни да правим всичко, което днес виждам нагледно във всяко едно звено в телевизия Bulgaria ON AIR, където работя. Може да се каже, че в университета направих първите си стъпки като журналист, които след това ме отведоха и на първото ми работно място - в телевизия BiT в Чикаго през 2013 година - първата със студиа в България и САЩ. Преди да замина за Чикаго стажувах в телевизия бТВ.

Кой е репортажът, който никога няма да забравиш и защо?

За седемте години, през които съм журналист, репортажите ми безспорно са много. Помня обаче най-ярко деня, в който отразявах един от многохилядните протести срещу расизма и неравенството в САЩ. Лицата, които видях, говореха без думи за натрупаната с години с мъка, избила до гражданско неподчинение - картина, която за съжаление виждаме и днес отвъд Океана.

Защо и как реши да се реализираш в България?

Времето показа, че трябва да остана в България. Уморих се вечно двата ми куфара да стоят зад вратата, стегнати и готови за следващата ми спирка, на която няма да остана дълго. Още от времето, когато се занимавах активно със спорт, бях свикнала да съм далеч от близките ми. После заминах да уча в САЩ, където бях на друг континент и на 2 дни със самолет от майка ми. С времето всичко това някак ми натежа. Никога не съм имала желание да емигрирам. Преди, когато спечелих пълна спортна стипендия и заминах за Далас, беше защото знаех, че птичето каца веднъж на рамото. Завърнах се в България в края на 2016 г. и реших, че е време да пусна корени в корените си - българка съм и се гордея с това. И така, съвсем естествено се роди и идеята за рубриката. Казах си кой друг, ако не аз, да бъде гласът на завръщащите се емигранти? И започнах да разказвам историите им.

Цялото интервю с водещата на „Новините ON AIR“ и автор на рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“, прочетете на: https://tuk-tam.bg/live/a/petya-kertikova .