Настъпи преломният момент, в който да заживеем с новата COVID реалност

Коментар на водещия Златимир Йочев за специалното студио „COVID реалност“ по Bulgaria ON AIR

11.06.2020 | 17:11
Настъпи преломният момент, в който да заживеем с новата COVID реалност

Не е тайна за никого, че отдавна живеем освен в материален и духовен, но и във визуален свят. Във време на образи, на събития и изобилна информация, която идва в електронна опаковка. Осмислянето на този тип реалност, обаче, е строго субективен акт. Той зависи от моментна кондиция, емоционално състояние, образование и житейски опит. Сега всички ние - 7 млрд. 802 млн. земни обитатели, попаднахме и заживяхме в обща действителност. Безспорно преломен момент, който ще остави трайни следи. Как обаче да го опишем и окичим с епитет, когато все още не е приключил категорично? А знаем, че някога може и да се повтори. И как да сме сигурни на 100%, че е имал само негативен ефект?

Със сигурност нещото,  с което силно асоциираме изминалите 2-3 месеца, е страх. Първо страх от непознатия вирус, после тревогите за нашите близки и по-възрастни роднини. Страхът, че сме опасни един за друг, че трябва да се изолираме и отдалечим, че можем да загубим работата или мечтите си... Но това време носеше в своя арсенал и неподозирани ползи - забавянето на лудото темпо, с което препускахме в материалния ни свят, ценните дни и моменти, които спечелихме със семейството си и които преди все не успявахме да сбъднем, разтоварването на всички излишни действия и продукти, обдишването на планетата с ограничаването на трафика и много други.

Сега, когато бъдещето изглежда несигурно и трудно за прогнозиране, а миналото -  крехък спасителен пояс, трябва силно да стъпим върху раменете на настоящето и да видим потенциала на тази нова реалност. Онази, която вече наричаме „COVID реалност“.

Думите на Златимир Йочев са част от откриващия коментар на водещия на специалното студио „COVID реалност“ по телевизия Bulgaria ON AIR. На 14 юни, от 09:00 часа, ще се излъчи второто издание на студиото. Имат ли държавите план „Б“ за реакция при кризи, как ще продължим да живеем с коронавируса, кои икономически сектори загубиха най-много и кои спечелиха от коронакризата са темите на второто издание на „COVID реалност“. Икономистът Георги Ангелов, пулмологът д-р Александър Симидчиев и директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин ще бъдат гости в студиото. Специалното издание се излъчва още по Bloomberg TV Bulgaria, както и на уебсайтовете Dnes.bg и Investor.bg.