Онлайн дискусия на Imoti.net: Търсенето на къщи извън Варна нарасна със 70% след COVID-19

Кризата с коронавируса не отложи покупката на жилище, а само я забави

09.06.2020 | 17:00
Онлайн дискусия на Imoti.net: Търсенето на къщи извън Варна нарасна със 70% след COVID-19

Кризата с COVID-19 доведе до временен застой на имотния пазар във Варна и региона, но след края на извънредното положение търсенето и предлагането на жилища се възстанови. Около това мнение се обединиха участниците в първата онлайн дискусия на Imoti.net, която се проведе на 8 юни и се излъчи на уебстраницата и в социалните мрежи на водещия сайт за  обяви на недвижими имоти.

„През март и април бяха оттеглени около 40% от офертите, а купувачите намаляха с около 30% Но през май купувачите се върнаха почти на същите нива от преди кризата. Започнаха активно да се правят огледи и се възобнови търсенето, но предлагането все още се възстановява“, заяви Теодора Димитрова, председател на Съвета на директорите на „ЕРА БЪЛГАРИЯ“.

По думите ѝ има купувачи, които очакват спад на цените на имотите, което е причина част от продавачите да отлагат пускането на имотите си на пазара. 

Участниците в онлайн дискусията на Imoti.net, посветена на имотния пазар във Варна и региона, отчетоха, че търсенето на къщи извън големите градове продължава да нараства. В морската столица тази тенденция се е засилила след извънредното положение, наложено заради разпространението на коронавируса.

„Във Варна забелязваме едно значително увеличение на търсенето на къщи и вили. Ръстът е с между 60% и 70% повече спрямо същия период на миналата година. Нагласите на хората се промениха по време на извънредното положение и сега хората се оглеждат за жилище с двор. Това е една тенденция, която според мен ще повлияе на цялата 2020 година“, прогнозира Теодора Димитрова по време на дискусията, модератор на която беше мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева.

За завишения интерес към жилища извън града потвърдиха и от Пощенска банка, които отчитат ръст на запитванията за финансиране на подобни имоти. Според  Николай Лазаров, началник управление „Продажби индивидуално банкиране” в Пощенска банка, клиентите се интересуват от по-големи и качествени жилища.

Кризата с COVID-19 е довела до спад в сделките, които през април и май са достигнали нивата от 2019 година.

„Важно е да отбележим, че 2019 беше една успешна година за всички пазарни участници в този сегмент. Така че задържането на тези нива е един изключително добър сигнал за последващия период“, заяви Лазаров. По думите му клиентите са променили поведението си и бързо са се възползвали от каналите за продажба, които банката предлага, сред които видео консултирането, дистанционното подписване на договор за кредит, кандидатстването и одобряването по телефона

„Имаме жилищен кредит с опция „Флекси“, която позволява на клиентите два пъти в годината да увеличават, намаляват или пропускат вноска и тази услуга влезе в употреба на клиентите ни, както и кредитът с фиксирана лихва за целия период, който стартирахме в началото на 2020 година“, уточни Лазаров.

По отношение на наемите във Варна и региона експертите отчетоха, че заради отлива на студенти, наемите ще намалеят средно със 100 лв. Част от апартаментите, които се отдават под наем на хотелски начала, пък ще излязат на пазара за дългосрочно отдаване под наем, прогнозират брокери.   

„По отношение на посоката, в която ще се движат цените на недвижимите имоти в региона , е сложно да бъдат направени прогнози. В предишни години ръстът достигаше до 10%, нормално е този ръст да спадне, но много зависи от търсенето. Към момента имаме договаряне на цени в рамките на средно 10% надолу“, заяви Теодора Димитрова.

Председателят на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП) – Георги Шопов припомни, че по време на кризи, цените на златото и имотите се покачват. „Не виждам обективни причини цените на имотите да намаляват. Това е сигурен остров за финансите на хората“, заяви той по време на онлайн дискусията на Imoti.net.

Според анализите на НАСП кризата с COVID-19 е отложила във времето намерението за покупка на жилище, а не е причина за отказ от това намерение.

„Последните три седмици виждаме не само връщането на предишните нива на огледи и подписване на договори от преди паузата, но дори по-голям обем спрямо същия период на миналата година“, заяви Шопов.

Той припомни, че по време на пандемията строителството не е спирало, защото дейностите се извършват на открито и с голяма дистанция. След отшумяване на кризата от асоциацията отново ще настояват за въвеждане на електронно разрешително за строителство. Според Шопов с въвеждането му ще се постигне прозрачност в процеса.

„Чрез него се създава една обща информационна среда, в която всички инстанции, които трябва да вземат отношение по строителното разрешение и гражданите, могат да следят какво се случва. Директният ефект от електронното строително разрешение за строителите ще доведе до поевтиняване на продукта, защото предлагането ще стане повече от търсенето“, обясни Шопов.

Икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков заяви, че кризата с COVID-19 е различна от останалите кризи, защото е възникнала за седмици и е била насочена изцяло към страната на предлагането. 

„При пазара на имоти в предходните кризи видяхме бърз спад на търсенето, който беше породен от загубата на доходи и работни места, както и от липсата на кредитиране. В момента нито един от двата проблема не е налице. По всичко личи, че този път не би следвало да има някаква сериозна корекция на имотния пазар, гледайки ефекта на тази криза“, заяви Стайков.

Над 3300 души проследиха на живо онлайн дискусията „Предизвикателствата на COVID-19 пред пазара на недвижими имоти във Варна и региона“ във фейсбук, още повече бяха тези, до които достигна тя чрез каналите на Investor Media Group, част от която е Imoti.net.

Част от онлайн дискусията може да гледате в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria на 14 юни, от 21 часа,  както и ТУК.

Онлайн дискусията „Предизвикателствата на COVID-19 пред пазара на недвижими имоти във Варна и региона“ е част от мисията на „Годишните награди на Imoti.net”, която насърчава добрите практики в сектора. Това е единственият форум, на който се оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти.  Тази година в специален формат ще се проведе и петото му юбилейно издание.

Церемонията „Годишните награди на Imoti.net” се осъществява с генералното партньорство на Пощенска банка, с подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи и ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите са Investor.bg, Градът Медия Груп и Money.bg.