Иван Кънчев: Най-добрият лек срещу страха е информацията

Репортерът на Новините ON AIR за работата по време на епидемия в интервю за Dnes.bg

14.05.2020 | 10:11
Иван Кънчев: Най-добрият лек срещу страха е информацията

В края на извънредното положение, наложено заради разпространението на COVID-19, репортерът на Новините ON AIR Иван Кънчев разкрива кои са били предизвикателствата в работата му през изминалите два месеца.

Иван, какво е да работиш на „терен“ в тази ситуация?

„Теренът“, на който работим е същият, но не и работата. Но всички бързо се приспособихме. Наложи се да изиграем важна роля и да съобщаваме за всичко ново около пандемията с извънредни включвания и непрекъснато обновяване на информацията.

Как се промени естеството на работа?

За репортерската работа едно от важните неща е подготовката.  Преди пандемията се подготвяхме основно с четене за събитието, което ще отразяваме. След 13 март се налага да се подготвим и със защитно облекло, маска и ръкавици. Всеки, избрал да бъде репортер, знае, че може да се събуди в друг град, дори друга държава. Никой от нас дори не подозираше, че може да се събуди вкъщи, но да не може да познае града си заради празните улици.

Работата ти изисква да общуваш с много хора. Имало ли е случай, в който те е било страх?

Съвсем нормално е да има страх. На много от местата, на които снимаме репортажи, сме рамо до рамо с полицаите и лекарите. За нас се страхуват и близките ни. Именно заради това не съм се срещал със семейството си от седмици. Най-добрият лек срещу страха е информацията. Когато се сблъскаш с фактите, разбираш, че единственият начин тази ситуация да се преодолее, е с общи усилия. Тогава, с отговорните си действия, чувстваш, че променяш света.

Цялото интервю може да четете в Dnes.bg