Петя Кертикова: Журналистическата професия е интересна, но и много отговорна

Водещата на Новините ON AIR и автор на рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“ говори за добрите новини в интервю за uspelite.bg

13.05.2020 | 14:30
Петя Кертикова: Журналистическата професия е интересна, но и много отговорна

Петя Кертикова - водещ на Новините ON AIR и автор на рубриката "Завърналите се с Петя Кертикова", е сред българите, включени в книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“ на Даниел Пенев. Рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“ среща зрителите с вдъхновяващи истории на българи, които са се върнали от чужбина в България. През септември 2019 година BBC включи рубриката в свой материал относно борбата с демографската криза в България. 

Пред uspelite.bg Петя говори за завръщането в България, за историите на успеха и позитивните новините.

Ти си един от хората, които са били "там", преди да се завърнат "тук". Какво ти донесе този опит и преход?

За тези близо 10 г., през които живеех в САЩ, се убедих, че не е лесно нито „там“, нито „тук“, но пък си заслужава всяко усилие и „там“, и „тук“. Времето на чужда земя ме научи на още по-голяма дисциплина, борбеност и вяра, че нещата могат да се променят към по-добро, ако хората искат това да се случи.

Как се роди идеята за рубриката „Завърналите се"? Трудно ли убеди телевизията да я реализира?

Винаги съм казвала, че не прибирането е важно, а оставането. Реших да остана в дома си и да работя в посока към оправяне на разградения ни „двор“. Казах си, че някой трябва да бъде „Гласът на емигрантите", проводник на доброто в родния ефир, на онези, другите новини, които често не намират място в подредбата за деня. За щастие, открих и телевизията, в която се стремим добрите новини да са част от емисиите, а именно Bulgaria ON AIR.

Съвсем естествено беше и рубриката да продължи живота си в ефира точно на тази телевизия. Когато разказвам историите на героите си в „Завърналите се“, много често съпреживявам тези разкази. Само един емигрант разбира и пише болката на друг реалистично. Тези истории се разказват с душа. И им трябва душа, за да стигнат до хората и да останат във времето. В това вярват и двете ръководства на медиите, в които съм работила, откакто съм в България. Така вече четвърта година, „Завърналите се“ не само съществува, но и се развива и помага на онези, които имат нужда от тези истории.

Какво би казала на младите хора, които са се насочили по пътя на журналиста?

Да бъдат преди всичко хора. Нашата професия е интересна, но и много отговорна. Нека знаят, че много често ще останат неразбрани и може би дори ще бъдат хулени. Трябва да бъдат честни и да не се отказват и пречупват под натиск. Да отстояват мнението си и да бъдат мислещи хора, и да бъдат особено внимателни при отразяване на инциденти и в трагични ситуации.

Цялото интервю четете в uspelite.bg.