Виктор Дремсизов: Социалната изолация е предизвикателство за журналистите

Репортерът на Новините ON AIR разказва за работата в условия на извънредно положение в интервю за Dnes.bg

10.05.2020 | 08:34
Виктор Дремсизов: Социалната изолация е предизвикателство за журналистите

Как кризата с коронавируса се отрази на работата на журналистите и кои са най-големите предизвикателства пред репортерите – отговорите от репортера на Новините  ON AIR Виктор Дремсизов в интервю за Dnes.bg

Виктор, какво е да работиш на „терен“ в тази ситуация?

Работата в период, в който се разпространява зараза, е голямо предизвикателство. Когато си на „терен“ и на място с доказани случаи на COVID-19, трябва да си изключително внимателен. Спазваш дистанция от събеседниците, опитваш се в погледа им да разбереш изпитват ли страх или са спокойни. Работата ни се променя и от гледна точка на това, че често на „терен“ прекарваме възможно най-малко време с цел да ограничим максимално социалния контакт. Това са част от предизвикателствата, но и част от онези неща, които са чарът на тази професия – всеки ден е различен.

Как се променя естеството на работа?

Едно от големите предизвикателства е да вдъхнеш спокойствие на събеседника, че интервюто ще бъде направено при строги мерки за сигурност. Често страхът на хората надделява, затова прибягваш към други варианти, като това да разговаряте от разстояние по интернет. Естеството на работа се променя и от това, че ограничаваш физическите си контакти с колегите. Начинът ти на работа се променя, но това ти дава възможност да откриеш и нови варианти, с които репортажът да стигне до аудиторията.

Как гледаш на социалната изолация – от гледна точка на репортер и от гледна точка на гражданин?

Според отговорните институции на този етап социалната изолация е единственото лекарство срещу коронавируса. В момента неяснотата докога ще сме изолирани, внася допълнително напрежение. От гледна точка на репортер социалната изолация е предизвикателство за мен. От гледна точка на гражданин - отговорност.

Цялото интервю четете в Dnes.bg.