Традиции, кулинарни тайни и идеи за свободното време от лъчезарната Ваня Симонска

Az-jenata влезе в кухнята на продуцента на Спортът ON AIR, за да разбере как тя се справя с изолацията и извънредното положение

23.04.2020 | 14:00
Традиции, кулинарни тайни и идеи за свободното време от лъчезарната Ваня Симонска

Ден след Великден, изпълнителният продуцент на спортните новини на Bulgaria ON AIR, Ваня Симонска отвори вратите на дома си и изгря в звездната рубрика на Az-jenata. Специално за „Тя, звездата, спортния журналист разказа за традициите, подготовката и протичането на този по-различен Великден. Ваня сподели и с какви занимания запълва времето си, докато спазва социална изолация у дома.


Как премина подготовката за големия християнски празник Великден?

Великден е много специален празник за мен, предполагам и за повечето християни. Великден крие в себе си магия, величие и вяра. Аз не обичам Надеждата, обичам Вярата. Не ми харесва да се надявам, но вярвам – вярвам във вечните екзистенциални ценности, вярвам в чудесата, в доброто, в любовта и в по-красивото Утре. И точно в тази тоналност премина и подготовката за празника – с вяра и любов, с отношение към детайла и цветовете.

Имате ли любими рецепти или кулинарни традиции, които спазвате всяка година за празника?

За първи път посрещнах Великден в изключително тесен семеен кръг – бях със сестра ми и нейните съпруг и дете. Обикновено се събираме в двора, в Благоевград цялата фамилия, но извънредната ситуация наложи друго и се съобразихме. Защото здравето на всички ни е изключително ценно и вярвам, че трябва да правим онова, което е в нашите възможности, без значение дали е достатъчно или правилно. В тази връзка, за пръв път ми се наложи да меся козунак и само двете със сестра ми да се погрижим за великденската трапеза. Така че съм горда със себе си, защото по време на тази изолация преоткрих кулинаря у себе си. Обичам всички традиционни великденски гозби – агнешко с дроб сарма, козунак, яйца, зелена салата – абсолютна класика.

Как поддържате добра форма в условията на извънредното положение и домашната изолация?

Всяка сутрин правя упражнения у дома по една програма, която ми препоръча водещата на Спортът ON AIR Моника Симеонова. Дори понякога правим видео връзка, за да си даваме стимул една друга и да бъдем стриктни в упражненията. Важно е да бъдем в добро здраве, което неминуемо изисква спорт и бих добавила въздух и слънце. Затова много се надявам скоро отново да се порадваме и заздравим имунните си системи чрез чист въздух и лъчите на слънцето, за да натрупаме така важния за всички ни в момента витамин D.

С какви занимания разнообразявате времето у дома?

Моето време дори и по време на социална изолация минава изключително бързо и динамично. За мен времето е изключително ценен ресурс и не обичам да го разпилявам. Времето не се връща, не се наваксва. Започнах да изпробвам нови готварски рецепти, чета много книги, садя цветя за балкона, тренирам и правя интервюта със спортисти от хола си, които зрителите на Bulgaria ON AIR могат да гледат в Спортът ON AIR и сутрешния блок „България сутрин“.

Цялото интервю на Ваня Симонска, прочетете на: https://www.az-jenata.bg/a/8-svobodno-vreme/50430-vania-simonska-preotkrih-kulinara-v-sebe-si-po-vreme-na-socialnata-izolaciia-/