Водещата на Новините ON AIR Десислава Атанасова: Във всяка ситуация новинарят трябва да е обективен и балансиран

В интервю за webcafe лицето на Bulgaria ON AIR говори за карантината като изпитание, но и възможност да преоткрием себе си

30.03.2020 | 11:56
Водещата на Новините ON AIR Десислава Атанасова: Във всяка ситуация новинарят трябва да е обективен и балансиран

Когато обществото има нужда от отговори, то се обръща към медиите, за да търси такива.Вперили поглед в новинарските емисии, зрителите жадно попиват информация за ситуацията с COVID-19 у нас и по света. Ролята на журналистите в живота на българските граждани е по-голяма от когато и да било. Вероятно отговорността им също.

Ето защо Webcafe.bg разговаря с водещата на Новините ON AIR Десислава Атанасова за мястото на журналистиката в една извънредна ситуация и колко важно е зрителите да получават от екрана ясна и достоверна информация, която да бори фалшивите новини.

Г-жо Атанасова, каква отговорност носят журналистите - както водещите на новините, така и репортерите и редакторите, когато подготвят една емисия новини в извънредна ситуация като сегашната?

Нашата отговорност, във всяка една ситуация, било то извънредна или не, е голяма. Ние имаме задачата да поднасяме на аудиторията точна и обективна информация, без сензации и с уважение. Специално в Bulgaria ON AIR това ни е запазена марка. В тежка ситуация като тази, когато човечеството се среща с "невидим враг", идва и голямата отговорност на журналистите да задават точните въпроси, да мислят с няколко хода напред и да информират зрителите за всичко, което се случва, с целия плурализъм на гледните точки.

Ролята на журналистите е от обществено значение, защото дезинформацията и насаждането на паника, сензационните или преувеличени заглавия, може да имат катастрофални последици. Това е нашата отговорност и се радвам, че зад себе си в Bulgaria ON AIR имам страхотен екип от колеги, които разбират журналистиката като мисия.

През последните седмици са много извънредните емисии и включвания на живо. Може и да ви изненадам, но извънредните емисии са по-непринудени. Няма ред, не се спазва определена последователност. Емисията протича импулсивно и на момента. Тук важна е ролята на водещия. По време на извънреден ефир той трябва да бъде максимално съсредоточен, последователен и да реагира адекватно в създалата се ситуация, да може да синтезира и представи новината точно и веднага.

Репортерите и операторите са хората на терен. Те също заслужават аплодисменти, защото в извънредната ситуация, в която се намираме, са на "първа линия". И носят тежката отговорност да бъдат в епицентъра на събитията, излагайки собственото си здраве на риск.

Кое е най-важното правило, което трябва да следва един новинар в подобен момент?

Да избегне всяването на паника. Да осигури обективно и балансирано отразяване на случващото се. Да поднася на зрителите съдържателни и стойностни репортажи, с уважение към зрителите, към засегнатите и техните близки. Коронавирусът е тема от областта на науката и трябва да разчитаме на експертността на специалистите. Да следваме добре разработени и проверени анализи и справки. COVID-19 е новост за всички ни. Освен здравен проблем, новият вирус поставя обществото в изпитание - социално, икономическо и емоционално. Затова е много важно как се отразявa, как се поднася информацията. Винаги трябва да имаме и критичен поглед, както и различни гледни точки, но те трябва да са представени обективно. Тези правила следваме в новините на Bulgaria ON AIR.

Къде е мястото на добрите новини?

Във всяка емисия. Поне при нас в Новините ON AIR. Винаги се стремим да намираме място за добрите новини и да ги съобщаваме. В ситуация на извънредно положение са по-малко, но са между нас. Стремим се да показваме на нашата аудитория, че доброто е навсякъде, то зависи от нас и мястото му е в живота на всеки.

Знаем вече за личната хигиена, но колко важна е медийната такава?

В България има журналисти, които си вършат работата съвестно и отговорно, но много често отнасят негативите от злоупотребата със свободата на словото от други свои колеги. Все пак ясно и точно е записано в Етичния кодекс на българските медии, че медиите имат както свободи, така и отговорности, както права, така и задължения. Оттук нататък поведението на всеки журналист е въпрос на професионализъм и лична отговорност.

Вие самата как успявате да не се поддавате на безпокойството и слуховете?

Работя като журналист повече от 10 години, научила съм се да бъда професионалист. Признавам, че самата аз съм много емоционална като човек, в същото време съм и майка - да се тревожа е неизбежно. Когато съм пред камерата обаче, тревогите остават назад, защото тогава моята задача е да съобщя новините, независимо какви са те.

Цялото интервю може да прочетете на webcafe.bg