Здравен дебат отговаря на въпроса как се управлява съвременното здравеопазване

Дискусията е част от проекта „Най-добрите болници“ и ще се проведе на 17 февруари, от 13:30 часа, в Гранд Хотел София

07.02.2020 | 09:10
Здравен дебат отговаря на въпроса как се управлява съвременното здравеопазване

Кои са предизвикателствата и добрите практики в управлението на съвременното здравеопазване, трябва ли да се променят механизмите при финансирането на лечебните заведения и необходима ли е актуализация на цените на клиничните пътеки? Тези и още важни въпроси ще постави първият по рода си здравен дебат, който е част годишното независимо проучване „Най-добрите болници“ на Investor Media Group и Българска болнична асоциация. Той ще се проведе на 17 февруари, от 13:30 часа, в Гранд Хотел София.

В дискусията ще участват експерти от различни сектори, свързани със здравеопазването – институции, браншови и пациентски организации,  лекари, мениджъри на болници, юристи. Темата на дебата е „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, като по време на него ще се коментират както бюджетите на болничните заведения и условията, при които пациентите трябва да доплащат лечението си, така и възможността за промяна в заплащането на медицинските специалисти. Специално внимание ще се обърне и на механизмите за контрол и регламента за заплащане на медицински дейности в болниците.

Провеждането на здравната дискусия е само част от годишния проект „Най-добрите болници“. За втора поредна година националната класация ще отличи най-добрите лечебни заведения с най-добрите услуги, специалисти и условия, в различните региони и медицински направления в страната. За целта предстои направено независимо национално проучване от международната агенция IQVIA сред пациенти, мениджъри на болници и общопрактикуващи лекари, а  резултатите от допитването ще бъдат обявени на специална церемония на 23 март в София в хотел „ИнтерКонтинентал“.

Класацията „Най-добрите болници“ се организира от Investor Media Group и Българска болнична асоциация, институционен партньор в Български лекарски съюз, а медийни партньори са Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria, Puls.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR.