Европейско кино завладява ефира на Bulgaria ON AIR

Филми с множество награди ще забавляват зрителите през уикендите

10.01.2020 | 10:45
Европейско кино завладява ефира на Bulgaria ON AIR

Европейско кино завладява ефира на Bulgaria ON AIR в следващите месеци. Всеки уикенд националната политематична телевизия ще предложи на зрителите  разнообразни кино шедьоври на някои от най-талантливите европейски режисьори.

Начало на европейското филмово приключение дава френската романтична драма „Виктория“, която ще бъде излъчена на 18 януари от 22:45 часа. Историята на адвоката по наказателно право Виктория, която има катастрофален любовен живот, е отличена с наградата на журито на фестивала в Кан през 2016 година. В неделя, 19 януари, зрителите ще видят носителката на „Оскар“ Марион Котияр в ролята на работничка в белгийска фабрика, която се бори да запази работата си в драма „Два дни, една нощ“. Последният уикенд на януари ще е драматичен и забавен с френски привкус. На 25 януари любимата на поколения кино звезда Жерар Депардийо ще се превъплъти в ролята на Сталин във филма „Диванът на Сталин“. На 26 януари комедията „Нашествията на варварите“ ще проследи последни дни от живота на французина Реми, в които освен тъга има и много хумор.

През февруари уикендите ще са изпълнени с много комедия, драма, екшън от различни краища на Европа. В първия уикенд скандални истории и интриги ще държат в напрежение зрителите в филмите „Момичето от Брест“ и „Не ми казвай, че момчето е лудо“. През февруари Bulgaria ON AIR ще излъчи и номинацията на Франция за „Оскар“ в категория „Чуждоезичен филм“ през 2016 година „Мустанг“ на турския режисьор Дениз Гамзе Ергювен. Филмът е посветен на невинността и свободата в условията на свят, подчинен на патриархат и строги правила.  За законите на подземния свят разказва руският екшън „Спирала“, който представя бързия възход и тежкото падение на един компютърен програмист в криминалния живот в Москва.   

През март зрителите ще се насладят на филми, оценени не само от публиката, но и от журито на различни фестивали. Сред филмовите отличници, които ще завладеят ефира на Bulgaria ON AIR, e драмата „Човешкият капитал“ , която е колаборация между Италия и Франция, и има над 40 награди от фестивали по целия цвят. Филмът показва различния между световете на бедните и на богатите, които често се преплитат неусетно, но оставят трайни следи. С 14 награди, сред които от фестивала в Кан за „Най-добър филм“ и „Сезар“ за режисьор, е филмът „Това е само края на света“ с Венсан Касел и Марион Котияр. Героят на Венсан Касел разбира, че е неизлечимо болен и решава да се върне при семейството си, което е напуснал преди 12 години. Срещата с роднините го изправят през тест по откровеност, който има краен срок. Съвременна история на Ромео и Жулиета представлява белгийско-холандската драма „Състезателката и затворникът", която е официално предложение на Белгия в номинациите "Оскар" за чуждоезичен филм през 2017 година. „Морална драма“ така филмовите критици определят творбата на румънския режисьор Кристиан Мунджиу „Матура“. Филмът се фокусира върху това как един баща е готов да наруши всички свои житейски принципи, за да осигури добро бъдеще на дъщеря си.