Водещата и репортер на Спортът ON AIR Десислава Францова: Професията ми е моя най-голяма страст

Досегът ми със спортната журналистика беше щастлива случайност, казва Десислава в интервю за gol.bg

31.12.2019 | 11:55
Водещата и репортер на Спортът ON AIR Десислава Францова: Професията ми е моя най-голяма страст

Десислава Францова е част от екипа на Спортът ON AIR от малко повече от година. Паралелно с дейността си в телевизия Bulgaria ON AIR, тя пише и статии на различна тематика за единственото спортно списание у нас “Спринт”. 

Завършва специалност “Жуналистика” във Факулутета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет, а след това записва и завършва и магистратура там – “Продуцентство и креативна индустрия”. 

Любимият й спорт е футболът, а отборът, за който милее – Реал Мадрид. Интересува се от бокс и Формула 1.

Пред gol.bg Десислава споделя повече за професионалния си път и любимите си занимания. 
 

Деси, разкажи ни за теб – какво си учила, каква искаше да станеш като малка? Защо спортна журналистика?

Забавното при мен е, че като дете изобщо не исках да ставам журналист. От малка тренирах балет и народни танци, а голямата ми цел беше да се реализирам като балерина. Майка ми много искаше да се насоча към журналистиката, но по онова време аз тотално отхвърлях тази възможност. Постепенно обаче все повече и повече заобичах четенето и писането, а респективно – в училище най-силни ми бяха българският език и литературата. В по-горни класове станах част от училищния вестник и така, лека-полека, се зароди любовта ми към тази професия. Затова завърших и такава специалност в Софийския университет, а досегът ми със спортната журналистика беше случаен. Щастлива случайност, както обичам да казвам. От дете се занимавам с различни спортове и цял живот тренирам (непрофесионално). Дотогава обаче не съм и предполагала, че спортната журналистика може да се превърне в моя професия и моя най-голяма страст. Разбрах, че в новосъздадената телевизия BiT търсят хора за спорния отдел, пробвах се, взеха ме и така започна моята приказка. Повече от година съм част от спортната редакция на Bulgaria ON AIR, където продължавам да правя това, което обичам.

Победата, която никога няма да забравиш?

Никога няма да забравя финала в Шампионска лига през сезон 2013/2014. Тогава любимият ми Реал Мадрид се изправи срещу Атлетико Мадрид, а денят беше специален за мен и по друг повод – беше моят бал. Много ми беше трудно да гледам мача и знаех, че ще е така, тъй като всички празнуваха. Затова се шегувах с приятели, че няма да отида на бала, за да гледам (ха-ха). Все пак се опитах да ги съчетая, а минутата, в която Серхио Рамос изравни с глава, винаги ще остане в спомените ми. 92:48! А след това триумф с дълго чаканата “Десета”.

Коя е твоята победа?

Моята победа е свързана с това, че досега съм постигнала целите, които съм си поставила. Човек ежедневно води борба със себе си – воюва за мястото си в обществото или да извърши нещо положително, макар и малко, с което да промени действителността към по-добро. Всяка една такава малка спечелена битка всъщност е голяма победа.

Тренирала ли си някакъв спорт?

Като дете залагах на балет и народни танци. След това минах през плуване, кикбокс, бокс, фитнес. Паралелно играех футбол с брат ми и приятелите му пред блока (ха-ха). Постепенно заобичах спорта и в момента гледам да тренирам поне по 3-4 пъти седмично, а когато не мога, не се чувствам на място. В момента главно се занимавам с фитнес. Обожавам да тичам сред природата или да карам колело. Тренирам и бокс, но любителски. Доставя ми голям адреналин и затова обожавам и да го гледам.

Как се забавляваш и релаксираш, хоби?

Моето забавление е спорът. Освен това, обожавам да се разхождам из различни кътчета на България и света. Обичам да пътувам и да чета книги. Така релаксирам най-добре.

Цялото интервю четете в gol.bg