Продуцентът на Спортът ON AIR Ваня Симонска: В работата ми се водя от обективността

Горда съм с екипа си, казва Ваня Симонска в интервю за gol.bg

27.12.2019 | 15:50
Продуцентът на Спортът ON AIR Ваня Симонска: В работата ми се водя от обективността

Ваня Симонска е изпълнителен продуцент на спортните новини на Bulgaria ON AIR. Тя има 12-годишен опит в спортната журналистика зад гърба си, като през годините е отразявала най-различни теми. Преди Коледа Ваня даде интервю за читателите на gol.bg.

Ваня, ти си в спортната журналистика малко повече от 12 години. Така ли се виждаше като малка или имаше други мечти? 


- Да, наистина изминаха 12 години, а честно казано ми се струва, че все едно беше вчера, когато направих първите си стъпки в радио „Алма матер“, а после в спортния ежедневник „Меридиан мач". Тогава бях едно плахо, но същевременно вярващо в себе си момиче. Сега, години по-късно, след много работа и усилия съм изпълнителен продуцент на спортните новини по Bulgaria ON AIR. Това, обаче, не бе първоначалното ми желание. Като дете много исках родният ми Благоевград да бъде по-цветен, с повече детски площадки, чист, подреден. Затова бях решена да стана кмет и да го превърна в приказно място (б.а. смее се). Разбира се, тази мечта отдавна изживя своя живот. В 10 клас вече знаех, че искам да се занимавам журналистика и започнах стъпка по стъпка да работя за тази своя мечта.


Каква бе причината все пак да се спреш на журналистиката и то спортната, където за една жена е още по-трудно? 


- Всъщност много обичах литературата, както и спорта. Затова реших да ги комбинирам. С баща ми ходех на много футболни мачове, където ме запознаваше с правилата на играта, не пропусках домакинство на Пирин! А пък майка ми имаше разбиране, което днес оценявам високо, а именно - всеки трябва да може да плува, кара ски и играе тенис! Е, тенисът не ми стана страст, но обожавам да плувам и карам ски. И така, изборът ми бе направен, а първата ми статия бе публикувана във вестник „7 дни спорт“, когато бях едва на 16 години. От тогава досега при работата си винаги съм се водила от основното правило в журналистиката - да представя ситуацията обективно, професионално и отстоявайки принципите си, без да спестявам нищо на читателите и зрителите.  И го правя всеки ден заедно с колегите в Bulgaria ON AIR. Tова ми дава едно удовлетворение, че можем да променим всяка ситуация към по-добро, стига да искаме. 
А дали е по-трудно да си жена в спортната редакция, не знам. Когато се отнасяш към работата си с желание и професионализъм, мисля, че няма значение дали си мъж или жена. 

Победата, която никога няма да забравиш? 

- Обичам да посещавам спортни събития не само по работа. Често на стадионите в Европа може да ме видите в компанията на сестра ми Юлия - и двете много обичаме футбола, а едно от най-вълнуващите събития, на което бяхме е контролата Англия - Германия на Уембли. А за мен най-паметна, интригуваща и изживяна победа бе тази на любимия ми Манчестър Юнайтед над Челси на финала в Шампионска лига през 2008 година. След 1:1 в редовното време и продълженията, всичко се реши при дузпите. Признавам, че тогава не видях нито една, изпълнена от футболист на Юнайтед, защото затварях очи и се молех да вкарат. Не знам въобще как преживях този мач, но в края му радостта ми беше огромна. Скачах от щастие, буквално.

Случвало ли ти се е футболисти или футболни ръководители да не те приемат насериозно? 


- Случвало се е, разбира се – и то на абсолютно всеки. Но това не трябва да има никакво значение, защото като журналист ти имаш ангажимент към аудиторията и това да представиш ситуацията обективно и с всички гледни точки. Винаги съм се отнасяла изключително сериозно към професията, поведението си и въпросите, които задавам. Защото зрителите трябва да видят процесите в цялата им светлина. Това е мой ангажимент като журналист, това е и  стремежът на спортната редакция на Bulgaria ON AIR.

Кой е най-големият ти успех? 


- Мисля, че успехите, заедно с трудностите, са постоянно редуващи се величини при всеки. Изключително съм горда с екипа в Спортът ON AIR, благодаря че ги има! Много рядко се среща един екип да работи толкова задружно, професионално и в приятелска атмосфера, с обща цел – да представи всичко най-важно от света на спорта на зрителите. Когато всички тези фактори са на лице, и телевизионният продукт е добър. Сигурна съм, че и зрителите го виждат.

Цялото интервю четете в gol.bg