Репортерът на Bulgaria ON AIR Божила Симова: Ще остана заклет фен на книгите в хартиен формат

Журналистът разкрива кои са любимите й книги пред читатетели на azcheta.com

17.12.2019 | 10:27
Репортерът на Bulgaria ON AIR Божила Симова: Ще остана заклет фен на книгите в хартиен формат

Репортерът на Bulgaria ON AIR Божила Симова, която зрителите познават от репортажите й в предаването „Директно“ и сутрешния блок „България сутрин“, говори за любовта си към книгите и избора на литература в интервю за azcheta.com.

„Като дете ме приспиваха с приказки, израснах с книгите. Мисля, че те оказаха голямо влияние и за избора ми на професия. Още като ученичка разбрах, че разказването на истории е страст, нещо, на което се отдаваш напълно, или просто не се занимаваш. Мисля, че това беше и моментът, в който избрах журналистика, но и за миг не се поколебах да кандидатствам българска филология“, казва в интервюта репортерът на Bulgaria ON AIR.

 

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?

Няколко са, но бих отделила две, които определено успяха доста дълбоко да „поразбъркат“ нещо у мен. „На Изток от рая“ на Стайнбек – открих я още в 9-и клас. Мисля, че периодично имам необходимост да я препрочитам отново и отново. Другата е „Идиот“ на Достоевски.

 

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Идеята дори да отбележа нещо с молив ме ужасява. Идва от огромното ми уважение към книгите. Ако искам да отбележа нещо, обикновено го правя с листче или картичка.

 

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Мисля, че винаги ще остана заклет фен на хартиените издания. Все още успявам да „удържа фронта“, що се отнася до технологиите и книгите. Те присъстват достатъчно в живота ни и без това. Обожавам миризмата на нова книга и докато мога, избирам да чета така.

 

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Старая се да дочитам главите докрай.

Цялото интервю чете ТУК.