„Брюксел 1“ със специално издание от Страсбург след одобрението на новата ЕК

Еврокомисарят Мария Габриел в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова

29.11.2019 | 11:51
„Брюксел 1“ със специално издание от Страсбург след одобрението на новата ЕК

Тази събота предаването „Брюксел 1“ ще е със специално издание от Страсбург. Часове след като Европейският парламент одобри състава на новата Европейска комисия, българският еврокомисар Мария Габриел даде специално интервю пред Милена Милотинова, което ще бъде излъчено на 30 ноември, в 17:30 часа по Bulgaria ON AIR.

„Инвестициите в образование, научни изследвания и иновации са инвестиции в бъдещето“, заяви Мария Габриел и определи ресора „Иновации и младеж“ като чест и предизвикателство.

„За мен ще бъде важно на финалната фаза на преговорите темата за иновациите, научните изследвания и образованието да не остане след други традиционни теми като земеделие и кохезионна политика. Те също са важни, но инвестирайки в образование, научи изследвания и иновации, си даваме шанс да успее да отговорим на днешните предизвикателства“.

Българският еврокомисар ще управлява 100 млрд.евро по програма „Хоризонт – Европа“.

„Този бюджет все още е само предложение на Европейската комисия. Затова следващите няколко седмици няма да спра да защитим бюджета за програмите „Хоризонт – Европа“ и „Еразъм““, обясни Мария Габриел.

Как ще бъдат разпределени средствата по програмата, как ще се преодолее дисбаланса при финансирането на научни изследвания в Източна и Западна Европа и каква ще е ролята дигитални информационни хъбове – гледайте на 30 ноември, от 17:30 часа в „Брюксел 1“, по Bulgaria ON AIR.