„Операция История“ по Bulgaria ON AIR се завръща с нов сезон и още по-вълнуващо съдържание от 15 септември

Трагичната битка при Добро поле и причините за Втората световна война са темите на първото издание на предаването за есента

13.09.2019 | 10:50
„Операция История“ по Bulgaria ON AIR се завръща с нов сезон и още по-вълнуващо съдържание от 15 септември

Предаването „Операция История“ по  Bulgaria ON AIR се завръща с нов сезон от 15 септември. Както досега, всяка неделя от 16:30 часа водещият Росен Петров и събеседниците му ще търсят истините за българската и световната история.

В първия епизод на предаването за тази есен на фокус са трагизмът и героизмът на българската армия в битките при Добро поле и Дойран, когато някои българи буквално изгарят живи. „Операция История“ ще обърне внимание и на вечния спор за това кой е виновен за Втората световна война и злощастния 9 септември 1944 г.

“Точно на 15 септември преди 101 години се води трагичната за нас битка при Добро поле, след която България практически напуска Първата световна война победена. Дълго време пробивът при Добро поле се считаше за символ на българското поражение и се криеше фактът за героизма на нашата армия“, обясни водещият Росен Петров.

Битката и обстоятелството, че може би е било извършено национално предателство, тръгвайки към едно драматично Солунско примирие, ще коментират гостите на предаването - Петко Радионов и Христо Калистерски от 34-ти Троянски пехотен полк.

Във втората част на „Операция История“ утвърденият специалист по руска история доц. Александър Сивилов ще анализира противоречивите мнения за това кой е виновен за Втората световна война. Каква е ролята на Съветския съюз и на западните демокрации в конфликта? Как се стигна до злощастния 9 септември 1944 г.? Тези и още въпроси ще бъдат дискутирани в „Операция История“ в неделя.

„По темата за 9 септември може да се разсъждава трезво, доколкото е възможно аполитично и без българите да мразят българи“, заяви Росен Петров. Според него една от причините за деветосептемврийския преврат е българското разединение и поведението на тогавашния политически елит. 

В неделя, от 16:30 часа, не пропускайте „Операция История“ – предаването за нещата, които ни правят българи.