България може да се превърне в хъб за финтех компании за Централна и Източна Европа – коментираха експерти на Клуб Investor.bg „Банки и финанси“

Ниски лихви за дълъг период от време прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов

12.06.2019 | 11:57
България може да се превърне в хъб за финтех компании за Централна и Източна Европа – коментираха експерти на Клуб Investor.bg „Банки и финанси“

България може да се превърне в хъб за финтех компании за Централна и Източна Европа. Около това мнение се обединиха банкови и финансови експерти по време на дискусията на Клуб Investor.bg „Банки и финанси“, която се проведе на 11 юни, в София. Специалистите смятат, че по отношение на киберсигурността и потребителските услуги във финансовия сектор, българските IT компании са на световно ниво. Георги Заманов, главен изпълнителен директор на Алианц банк, коментира, че България е изключително богата страна откъм IT ресурси, което не бива да се подценява.

„С нашите малки мащаби можем да направим големи промени“, категоричен беше управителят на българския клон на Varengold Bank Сергей Пантелеев.

Според Филип Генов, създател и управляващ директор на Sophia Lab, българският финтех сектор е най-големият в Източна Европа.

„Близо 60% от иновациите в страната се генерират от финтех сектора, но все още липсва координация и колаборация между отделните играчи, което е най-голямото предизвикателство през сектора“, обясни Генов.

Експерти от банковия и финансовия сектор са категорични, че новите технологии водят до по-голяма конкурентност на платформите, в резултат на което клиентите получават по-добри продукти.

Едуард Цветанов, мениджър за България на Revolut, обясни, че тенденциите, които влияят върху развитието на финансовия сектор, все повече се променят и пазарните участници трябва да са наясно, че дизайнът на продуктите им е от ключово значение за успех.

Според Васил Димитров, ръководител проект за дигитална трансформация на Банка ДСК в България транзакционните приходи на банките са в пъти по-ниски от тези на кредитните институции в Западна Европа, където съотношението е 50/50.

Българските потребители не са свикнали да плащат такси за транзакционно обслужване. В този смисъл тук венчър фондовете са много търсени, защото е трудно иначе да се осигури толкова сериозно финансиране“, обясни Димитров.

В дискусията на Клуб Investor.bg „Банки и финанси“ се включи и подуправителят на БНБ Калин Христов, който коментира последствията от икономиките на ЕС за паричната политика и банките. Според него данъчната структура на Европа трябва да е следствие от растежа, инвестиции и производство. Големият въпрос в ЕС сега е фискалната децентрализация. 

„Десетилетие след глобалната банкова криза все още има критични точки в еволюцията на финансовата индустрия. Спестяванията не се трансформират в инвестиции“, категоричен беше Христов и потвърди, че това са структурно слабите страни на Еврозоната.

По думите му, ако икономиката има ниска производителност, лоша образователна система, неефективна администрация, това създава проблеми за растежа и предупреди, че ако това продължи, би означавало, че „никой не е разбрал какво се случва през последните години“. Христов напомни, че ниските лихвени равнища стимулират потреблението, но не и бизнеса.

„Времената на нулевите лихви няма да свършат скоро. Процентите ще останат ниски за много дълго време",  заяви подуправителят на БНБ.

Главният изпълнителен директор на ОББ и председател на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Петър Андронов заяви, че интеграцията към европейската банкова система създава неудобства на банките.

„Европейската централна банка, като инструмент да регулира и да е законотворец, се старае да създава стабилност, но бълва толкова много норми“, посочи банкерът и изрази мнение, че това потиска банковия растеж и трудно ще даде тласък на развитие.

Главният икономист на Българската банка за развитие Илия Лингорски пък посочи, че в България се забелязват позитивни тенденции.

„В последните десет години се преминава в интензивен растеж, но не се знае какво става с частните инвестиции и затова трябва да се търсят решения“, коментира той.

Клуб Investor „Банки и финанси“ се провежда с генералното партньорство на Българска банка за развитие и подкрепата подкрепата на Софтуер Груп, Банка ДСК, Varengold Bank, Хотел Интернационал.

Медийни партньори на дискусията са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Seenews.com.