Ученици откриха магията на телевизията в Bulgaria ON AIR

Младежи от Националната финансово-стопанска гимназия се включиха в кампания на Фонд "Валя Крушкина“

20.05.2019 | 13:34
Ученици откриха магията на телевизията в Bulgaria ON AIR

Инициативата на Фонд „Валя Крушкина“ -  „Журналисти в училище“, срещна ученици от Националната финансово-стопанската гимназия с екипа на телевизия Bulgaria ON AIR.

Заедно с ментора си по програмата - Благой Цицелков, младежите посетиха нюзрума, студиото и апаратната на Bulgaria ON AIR, където проследиха живия ефир на  „България сутрин“.

Как да различаваме фалшивите новини? Какво включва работата на репортера и къде се крие магията на телевизията? Отговорите на тези и още въпроси младежите научиха от екипа на Bulgaria ON AIR. Водещите Златимир Йочев и Гергана Венкова разказаха на учениците детайли за това как се прави сутрешен блок, а режисьорът Стефан Литвин, отговорният оператор Петър Джанов, продуцентът Деница Нейчева и синоптикът Симеон Матев споделиха любопитни и полезни факти от професионалното си ежедневие. Младежите заснеха и свой репортаж, който ще бъде излъчен в Новините ON AIR. 

„Журналисти в училище“ се организира в рамките на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ през 2012 г. Инициативата цели да повиши медийната грамотност сред подрастващите, да ги стимулира да бъдат активни граждани и да допринесе за тяхното кариерно ориентиране. До момента в срещите са взели участие близо 7000 ученици от цялата страна.

В тазгодишното издание на кампанията журналистът от Bulgaria ON AIR Благой Цицелков е ментор на деца от няколко училища в страната. Учениците сами направиха избор кой журналист, свързан с наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“, да поканят в своето училище. Цицелков е носител на наградата в категория “Млад журналист” за 2014 година, а през декември 2018 г. отново бе отличен в конкурса.