Зад кулисите на "България сутрин“: Коя е Гери Венкова

Вестник "Труд“ представя водещата на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по един по-нестандартен начин

05.03.2019 | 15:01
Зад кулисите на

Във водовъртежа от новини в телевизионния ефир, от изключителна важност е кой ориентира зрителите в него, за да се измъкнат невредими. Водещата на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR Гергана Венкова е от онези журналисти, които ловко маневрират с гостите си, за да ги предразположат да бъдат искрени. Заедно с екранния й партньор Златимир Йочев предлагат дискусии, изпълнени с плурализъм на гледните точки, а положителните новини в предаването им са силно застъпени. И всичко това, за да предложат на аудиторията си едно спокойно, пълноценно и полезно начало на деня, пише вестник "Труд" в броя си от 2 март.

Преди да стане водеща на „България сутрин“, Гергана е политически репортер с дългогодишен опит. Преминала през няколко от новинарските медии в България и със стаж в гиганта CNN в Атланта, журналистката е специалист в отразяването на извънредни ситуации. Без излишно драматизиране и възползвайки се от онази тръпка, която само живото събитие може да предизвика у един репортер.

Гергана е първата журналистка, която се среща с похитителя от Сливен през 2011 г. През 2013 г. на площада в Киев прави серия интервюта с цялото протестиращо на Майдана семейство Кличко, а през 2014 г., когато идеята за Брекзит тепърва се заражда, взема интервю от тогавашния кмет на Лондон Борис Джонсън. „Знам, че съм положила усилие всеки един мой репортаж да е разбираем, да е подробен и да е обективен. Може би най-вече се гордея с интервютата, които съм имала възможност да взема“, споделя журналистката.

Най-голямата й мотивация е добре свършената работа, а най-голямата й страст - пътуванията. „Те бяха и една от причините да се съглася, че журналистиката е наистина професия за мен“, казва Гергана.

Тя вярва, че работата като репортер дава основите на всичко останало в телевизията. Несъмнено обаче, да бъдеш водещ на сутрешен блок е висш пилотаж в професията. „Това са три часа и половина ефир на живо. С разнообразна информация на всяка минута. Подготовката за всяко предаване започва от края на едното до началото на другото. Стремя се да не пропускам нищо от това, което се случва у нас и по света. По по-специфичните теми като всеки чета, питам“, казва Гергана.

 

Целият материал може да прочетете ТУК.