Ганиела Ангелова: Балансът и обективността са в основата на журналистиката

Защо е важно на зрителите да се предлага качествен анализ на случващото се около нас, водещата на "Денят ON AIR" коментира пред „19 минути“

05.03.2019 | 14:17
Ганиела Ангелова: Балансът и обективността са в основата на журналистиката

Ганиела Ангелова е сред емблематичните лица на Bulgaria ON AIR. Тя е водещ на всекидневното коментарно предаване „Денят ON AIR“, в което заедно с водещи експерти и политици анализират темите на деня. Ганиела има над 10-годишен опит в телевизионната журналистика. Преди да стане част от екипа на Bulgaria ON AIR води публицистично предаване, новинарски емисии, сутрешен блок, централна емисия новини и икономическо предаване в различни телевизии. Всяка събота зрителите на Bulgaria ON AIR могат да гледат и авторското й предаване „Опорни хора“.  

Как самата тя решава да се потопи в света на журналистиката и защо са важни не само новините, но и качественият им анализ, вижте какво каза водещата в интервю за вестник "19 минути":


Имате много специфично и нестандартно име, има ли някаква история около него?

 

Признавам, като дете много страдах поради спецификата на името си. Беше ми омръзнало да обяснявам, защо с "Г", а не с "Д". И досега е така. Дядо ми, който беше писател, се чудел какво име да ми избере – хем да угоди на баба ми, която се казва Ганка, хем да е нещо различно. И така се натъкнал на една героиня на Йовков - Ганаила. Пречупил го през перото си, и ... на белия лист се родила идеята за Ганиела.


Сама ли се насочихте към НАТФИЗ? Как дойде любовта към журналистиката?

Да, сама се насочих и то под въздействието на емоцията. Реших го месец преди изпитите. Това е твърде кратко време за подготовка, но Господ си знае работата. Получи се, даже бях втора в списъците.Относно журналистиката - тази любов ми е наследствена - от баща ми. Закърмена съм със звуци от тракане по клавишите на пишещата машина. Мисля, че се влюбих в професията доста рано, но ми трябваше време да го осъзная. Сега съм убедена, че това е моето призвание!


Как започна телевизионната Ви кариера?

Абсолютно случайно, като всичко хубаво в този свят. Бях на 22 години. когато дойде предложението да водя предаване за българите в чужбина, в първата българска интернет телевизия. Звучеше ми много екзотично, но реших да опитам. Още тогава ме хвърлиха в дълбокото - публицистика, на живо с политици, икономисти и популярни личности. Беше голямо предизвикателство за мен. Помня, че в началото не спях по цели нощи, за да се подготвя за разговорите и треперех като лист на шапката на предаването.


Телевизиите често са критикувани, че разчитат на по-малко позитивните новини. Какво мислите по този въпрос?

Да, това е чест упрек. И не само към телевизиите, а към всички медии. Много хора ми казват: „Не гледам вече телевизия, защото ни залива с негативна информация“. За съжаление няма как да пренебрегнем негативните новини и събития, защото медиите отразяват това, което се случва. И понякога негативните новини и скандали предизвикват много по-голям интерес от позитивните новини. Ако хората бойкотират негативните новини, тогава и медиите ще се принудят да търсят повече позитивното. Нека да не забравяме, че този процес е двустранен. Медиите трябва да търсят баланса между отразяване на събитията и предоставяне на трибуна за качествен анализ. Едното не трябва да бъде за сметка на другото – затова и специално в Bulgaria ON AIR поставяме акцент върху положителните новини, върху постиженията. Всяка вечер в „Денят ON AIR” пък се стремим да предложим на зрителите задълбочени разговори, които да обяснят случващото се около нас. Защото анализът на събитията също е изключително важен.


Като журналист, има ли в момента точка по света, или регион, или процеси, които следите и са Ви особено интересни?


Няма точка, която да ми е безинтересна. За съжаление, светът днес е непредсказуем. И опасен. Новият световен ред разбърква парчетата от пъзела. Как ще се наредят? Ще живеят ли хората по-добре? Ето това са въпросите, които ме вълнуват. Разкол има навсякъде. Вижте разделената Европа, която страда от липса на лидери, разделеното общество в Америка, Венецуела е на крачка от гражданска война, а предизвикателствата, пред които е изправен Близкия Изток изглеждат нерешими. Не зная какъв е изходът, но определени сценарии ме плашат.

Цялото интервю може да прочетете ТУК.