Окови, изолация, глад - ад за хиляди психично болни индонезийци

29-годишната Карике е прекарала 4 години заключена в колиба за кози, където се е хранила, спяла и ходила до тоалетна

21.03.2016 | 15:28 Редактор: Ирина Георгиева
кадър от YouTube, Human Rights Watch

Психично болни индонезийци са затваряни или оковавани от техните семейства, а техните болногледачи в психиатриите ги подлагат на ментално и сексуално насилие. Това се твърди в нов доклад на неправителствената организация Human Rights Watch (HRW), публикуван днес.

Върху 57 000 души е използван методът "pasung" за задържане и обезопасяване, въпреки забраната за използването му от 1977 г.

Pasung e най-разпространеният метод и днес при справянето с психични заболявания югоизточната азиатска република. Най-често се използва при хора, които не могат да си позволят други грижи, страх ги е от лекарства или са заплаха за обществото.

Още по темата

В докладът се разкриват случаите на 175 души, спасени от pasung и на още 200 души, върху които методът е приложен през последните години. В него е документирано шокиращото лечение на психични заболявания, често смятани, че са в резултат на проклятие или зли духове.

"Навсякъде в Джава можете да хвърлите камък и той ще попадне на някой, който преминава през pasung. Ето колко е разпространен този метод", се казва в доклада.

Случаят на жена, прекарала 15 години заключена е най-дълго документираният. 

24-годишният Исмая е бил окован в продължение на три седмици в лечебен център.

"Оковаха ръцете ми с кучешки каишки и сложиха верига на крака ми. Колкото повече се опитвах да се измъкна, толкова по-стегната ставаше примката. Те не я развързаха. Дори, за да отида до тоалетна. Крещях им, че искам да отида до тоалетната, но те не ми позволиха", разказва Исмая.

Повечето случаи, където е използан методът "pasung" са в отдалечените селски райони, където хората нямат никакво или много малко образование за психичното здраве. И още по-малък достъп до услуги, свързани с лечение на психични заболявания. 90 на сто от населението в страната няма достъп до такива услуги. В 250 млн. държава има само 48 психиатрични заведения.

"Индонезия има силна система на здравеопазването. В това число обаче не влизат психично-здравните грижи", коментира Шанта Рау Барига от Human Rights Watch.

29-годишната Карике е прекарала 4 години заключена в колиба за кози в имота на семейството си в централна Ява. Там тя се е хранила, спяла и ходела до тоалетна. 

В крайна сметка момичето било освободено от полицията, след кампания на индонезийски журналист. След бягството й от оковите, тя била прехвърлена в психиатрична клиника, където била принуждавана да взима лекарства, преминала през електрошокова терапия против волята си и дори била изнасилена от съкилийника си.

"Поставиха електрошока върху слепоочието и челото ми. Болеше много. Бях будна, докато ми прилагаха този метод. Можех да видя всичко. Вързаха ръцете ми за леглото", разказва ужасяващата си история Карике.

Подобно "лечение" е рутинно в традиционните центрове, посочват от HRW, които са документирали и нехигиеничните условия и пренаселеност там.

Индонезийското правителство е предприело няколко инициативи в борбата с практиката "pasung" и за подобряване на лечението на психично болните хора. Според HRW обаче налице е трайна липса на информираност и подходящи клиники. По данни на индонезийското правителство 18 000 психично болни хора преминават през метода "pasung" и в момента.

В крайна сметка Карике е върната при семейството си. През изминалата седмица неправителствената организация е установила, че момичето отново е затворено насила в бараката за кози.

"Семейството й не е получило нужното образование. Митовете около психичните заболявания все още са широко разпространени", обобщава Рау Барига.

Неправителствената организация е призовала индонезийското правителство да поднови усилията си за справяне с метода "pasung", да засили законодателството в областта и да изостри чувствителността на държавните работници на проблема.