Жените се нуждаят от повече часове за сън?

Една от основните функции на съня е да даде възможност на мозъка да се възстанови и да се поправи, обяснява експерт

12.03.2016 | 17:20 Редактор: Ирина Георгиева
Жените се нуждаят от повече часове за сън?

Жените се нуждаят от повече часове за сън спрямо мъжете заради техните "комплексни" мозъци. Това показва ново проучване, цитирано от The Independent.

Учените са установили, че на нежните половинки са им нужни 20 минути повече сън в сравнение с мъжете - и смятат, че това се дължи на "по-усилената" работа на женския мозък през деня.

Още по темата

Изследването се е провело върху случайни 210 мъже и жени на средна възраст.

"Една от основните функции на съня е да даде възможност на мозъка да се възстанови и да се поправи", коментира авторът на изследването д-р Джим Хорн, експерт по съня и бивш директор на Центъра за изследване на съня в университета Loughborough пред Mail Online.

"По време на дълбок сън, кората на главният мозък - частта от мозъка, отговорна за паметта, езика и така нататък - преминава в режим на възстановяване", заяви още той.

Проф. Хорн добави, че необходимото количеството сън се "определя" според сложността и интензивността на мозъчната активност през деня.

"Жените са склонни да вършат по-сложни задачи - те правят много неща наведнъж и са гъвкави - така те натоварват мозъчната си дейност повече от мъжете. Заради това имат нужда от повече сън", обяснява още д-р Хорн.

Според експерта мъжете, които в ежедневието си вършат сложни задачи, в това число "вземане на решения и нестандартно мислене" също се нуждаят от повече сън.

Проучването също така констатира, че лошият сън при жените е свързан с редица странични ефекти: повишени нива на психологически стрес, враждебност, депресия и гняв. Това важи за жените, които не се доспиват, но не и за мъжете.