10 дразнещи навика, които могат да ви струват работата

Нищо не вбесява повече един шеф от мързелив служител

09.03.2016 | 15:45 Редактор: Ирина Георгиева
10 дразнещи навика, които могат да ви струват работата

Независимо дали си се захванал с нещо ново или от известно време работиш в една фирма, искаш да запазиш работата си нали?

Да бъдеш трудолюбив и компетентен служител е първата стъпка, за да "задържиш" работата си, но не е лошо и да заставаш от страната на шефа си. Понякога го виждаш раздразнен и нацупен, а дори не подозираш, че някои от действията ти може да са предизвикали лошото му настроение.

Има 10 неща, които със сигурност "побъркват" всеки шеф, пише Business Insider. 

1. Закъснявате за работа

Разбира се, всеки е попадал в задръстване или се е успивал веднъж - два пъти. Да закъснеете няколко пъти не е фатално. Но обичайното разтакаване носи неприятности.
Вашият ръководител може да разтълкува закъсненията ви като липса на интерес или апатия към работата. Това със сигурност няма да ви направи служител на месеца.

2. Постоянно сте настроен негативно

Ако се "хванете", че постоянно се оплаквате от всичко и от всички в офиса, веднага спрете. Работните места с позитивна атмосфера са най-благоприятни за производителността.

Шефът ви може да бъде заразен от оплакванията, което да "повлече" целия офис надолу. Следващият път, когато искате да кажете нещо негативно просто го запишете в дневника си.

3. Искате да ви обръщат прекалено много внимание

Наети сте, защото изглеждате така сякаш можете да си свършите задълженията. Да коментирате всеки малък проблем, свързан с поставените задачи показва точно обратното.

Шефът ви няма време, за да контролира всяка една от задачите ви. Опитвайте се да разрешите сами възникналите проблеми. Ако сте некомпетентни, не очаквайте да запазите работата си дълго време.

4. Държанието ви по време на оперативки е неправилно

Докато някои срещи мога да бъдат по-интересни от други, то винаги трябва да се стараете да поддържате професионалния маниер без значение колко дълго.

Шефът ви ще забележи, ако не си водите бележки, ако си "цъкате" във Facebook или не взимате участие.

5. Имате извинение за всичко

Независимо дали сте закъснял за работа, забравили сте да изпратите важно съобщение или не сте си направили проекта, както трябва - не се извинявайте.

Всички ръководители мразят, когато служителите им не поемат отговорността си за грешката. Това показва липса на честност и на непрофесионализъм. Признайте вината си, извинете се (но не прекалявайте) и поправете грешката си.

6. Мързел

Нищо не вбесява повече един шеф от мързелив служител. По този начин показвате, че не ви пука за работата или за фирмата, за която сте нает.

Опитайте се да бъдете усърдни и да докажете на ръководителя си, че цените работното си място като работите усилено.

7. Постоянните телефонни разговори

Едно е телефонът ви да се намира на работното бюро или да изпратите бързо съобщение и друго е, когато постоянно звъни и нарушава атмосферата в офиса.

Шефът ви ще забележи, ако си "играете" с телефона вместо да работите. Сведете използването на мобилния си до минимум или поне изключете звуците му.

8. Не копирайте идеите на колегите си

По време на оперативка, началникът ви иска да чуе нови, свежи идеи и мнения. Ако вече нещо новаторско е казано, повтаряйки го няма да го направите нещо различно или нечуто.

Ръководителите винаги забелязват копирането. Със сигурност не искате подобна репутация. Вместо това се опитайте да измислите нещо ново или да доизградите предложеното от някой друг.

9. Дъвченето на дъвка

Офисът не е мястото за дъвчене на дъвка освен, ако не работите сами или от вкъщи, където никой няма да ви чуе или види. Дъвката може да бъде шумна, неприятна и непрофесионална.

Има и друг начин да се освежите.

10. Клюкарствате 

Началниците не обичат клюкарите. Поведението тип "първи клас" няма да бъде толерирано дълго.

Вместо да сте "клюкарката" в офиса и да носите "лошите" новини, то се опитайте да предложите решение за проблемите в офиса