87-годишна отвя шапката на младите на осмомартенско рали

Баба Станка е редовен състезател в ралитата - има над 110 награди

08.03.2016 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
87-годишна отвя шапката на младите на осмомартенско рали

Приключи традиционното осмомартенско рали в Добрич. Състезателките в него бяха 10, сред които и 87-годишната Станка Василева.

Достолепната дама демонстрира завидно майсторство зад волана и съвсем заслужено си спечели бурните овации на зрителите. Тя бе отличена с плакет и грамота за най-атрактивен състезател. Жената разкри, че се е върнала от Велинград рано сутринта на 8 март, специално за ралито.

Баба Станка има 60-годишен стаж зад волана, пише в. "Монитор". Опел Корсата, с която се състезава е осмата й кола. Жената притежава златен талон, а на ден шофира по около 100 км.

Още по темата

Близо 90-годишната жена шашна зрителите с младежки дух и спортен хъс. Не се предаде нито за миг и се бори докрай, въпреки че воланът на колата й е без хидравлика, а сред конкуренцията й имаше далече по-модерни автомобили с електронни усилватели на волана и други екстри.

Оказа се, че баба Станка е редовен състезател в ралита. Тя има над 110 награди, а освен у нас, е участвала в автомобилни състезания в Унгария, Полша и Румъния.

Жената е участвала и на първото осмомартенско рали в Добрич през далечната 1976 г. Тогава е спечелила златен медал, който й бил изпратен седмица по-късно от кабинета на тогавашния държавен ръководител Тодор Живков.

"За днешното рали дъщеря ми искаше да взема нейната кола - Мерцедес, но й отказах. Не вземам чужда кола, но и моята не давам", коментира баба Станка.

Традиционното рали бе организирано от автомобилен спортен клуб "Добрич", СБА - Добрич и община град Добрич.

Състезателките доказаха, че по нищо не отстъпват на мъжете шофьори. Те се състезаваха в три етапа, а всяка една имаше и навигатор до себе си, който да помага при преодоляването на трасето, изпъстрено с осморки, предно и задно паркиране. 

Сициалианското преследване бе най-атрактивната част от състезанието. Оспорваната битка отреди първо място за Николета Иванова с автомобил "Форд", чийто навигатор бе добричкият градоначалник Йордан Йорданов. Кметът не изневери на мъжката солидарност и разкри, че не се чувства спокоен, когато зад волана е съпругата му. 

Елена Димитрова получи плакет за най-млад състезател. Кметът Йорданов пък получи грамота за най-атрактивен навигатор.