fallback

Здравите хора ядат плодове, млечни продукти или зърнени храни за закуска

Ново проучване хвърля светлина върху хранителните навици, които допринасят за здравословното отслабване

09.11.2015 | 07:52 Автор: Ирина Георгиева

Хората със здравословно тегло ядат плодове, млечни продукти или зърнени храни за закуска, показва проучване, цитирано от The Independent. 

Изследването е ръководено от Anna-Leena Vuorinen от Центъра за технически проучвания VTT и презентатор на форума Седмица на борбата срещу затлъстяването, организиран от Американската асоциация за метаболична и бириатрична хирургия на 4 ноември 2015 г. в Лос Анджелис. Тя е анализирала любимата закуска на 147 души между септември 2014г. и януари 2015г. Изводът от резултатите хвърлят светлина върху хранителните навици, които допринасят за здравословното отслабване.

"Отново бихме казали: Закуската е най-важното хранене за деня." - допълват изследователите.

Участниците в проучването са имали среден индекс на телесната маса равен на 21,7, което означава, че са били с нормална височина и тегло от около 61кг. По-голямата част от анкетираните са били жени на възраст над 41 години. За да участват в изследването е трябвало те да бъдат със здравословно тегло и да нямат големи колебания в килограмите.

51 на сто от запитаните "какво закусват" отговарят, че избират плодовете за първото си хранене за деня. 41% от анкетираните твърдят, че закусват с мляко и млечни продукти. Студените зърнени култури и мюслито е предпочетена закуска от 33 на сто от хората, докато 32% избират хляб. С топли зърнени храни сутрин се хранят 29 на сто от участниците в проучването.

Популярен избор за закуска са яйцата. Изследователите твърдят, че 31 на сто от анкетираните закусват с яйца сутрин. Само 26% от участниците са заявили, че пият само кафе на закуска.

"Много важен извод от изследването е, че висок процент от слабите хора всъщност ядат на закуска вместо да я прескочат, което е в съответствие с предишни изследвания за значението на закуската." - обясняват д-р Vuorinen.

"Това, което се откроява е, че те не само закусват, но ядат и здравословни храни като плодове и зеленчуци." - допълва още тя.

Участниците разкриват и техните хранителни навици, а именни пилето е любимото месо на 61% от анкетираните, докато 63% от тях ядат зеленчуци на вечеря всеки ден.

39% съобщават, че плодовете са любимата им закуска, а малко под половината заявяват, че не спазват диета, докато 38 на сто заявяват, че спортуват три пъти в седмицата.

fallback
fallback