Медът от манука – течното злато

Медът от манука е над 5 пъти по-скъп в сравнение с обикновения мед.

22.06.2015 | 14:11 Редактор: Велко Каменов
Медът от манука – течното злато

Медът от манука, който се произвежда от храста манука в Нова Зеландия и южните части на Австралия, предлага възможности за големи печалби заради лечебните си свойства. Медът има репутацията на супер храна, с антибактериално въздейстие и приложение при лечението на диабет, стомашно-чревни проблеми, инфекции и дори рак.

Известни личности също подобряват имиджа на меда от манука. Използват го хора като актрисата Гуинет Полтроу и шампионът по тенис Новак Джокович, който яде по две лъжици на ден.

„Медът от манука наистина се превърна в течно злато. Цената му на килограм вече е над пет пъти по-висока в сравнение с обикновения мед”, призна главният изпълнителен директор на производителят Comvita Брет Хюлит.

Заради високата си цена обаче медът от манука представлява привлекателна възможност за измамници. „Всяка година 1700 тона мед от манука се произвеждат в Нова Зеландия. В света годишно пък се продават по около 10 хиляди тона. Ако пресмятам правилно, около 83% от меда от манука, който се продава по света, всъщност не е истински”, разкрива Митчел Вайберг от компанията, разследваща измами с храни, Inscatech.

“Това е реална заплаха, истински проблем за нас. Заради измамите и хората, които продават фалшив мед от манука и не работят по приетите стандарти, автентичността на меда, който произвеждаме, ще бъде поставяна под въпрос”, притеснява се Брет Хюлит.