Троянски кон източвал сметки на хора във Великобритания

Троянският кон, наречен Shylock, източвал сметки на потребители, използващи онлайн банкиране във Великобритания.

18.06.2015 | 15:52 Редактор: Велко Каменов
Троянски кон източвал сметки на хора във Великобритания

През 2011 г. докато търси в интернет зловреден софтуер Гал Фришман от компанията за компютърна сигурност Trusteer, попада на троянски кон, който служи за източване на банкови сметки на потребители, използващи онлайн банкиране, пише Bloomberg.

Троянският кон, наречен от откривателите му Shylock, бил много труден за отстраняване, защото има способността да заблуждава системата, че е изтрит и по-късно отново да се инсталира. До 2014 г. над 100 хиляди компютъра били заразени, най-вече във Великобритания.

След заразяване Shylock чакал докато потребителят влезе в акаунта си за онлайн банкиране. Тогава се намесвал във връзката му с банката с цел да източи пари от сметката му. По този начин троянският кон Shylock крадял милиони паунди от банките всяка година. Банките трябвало да възстановят парите на клиентите си.

Необикновен аспект, свързан с Shylock, е, че в програмния код на малуера е имало цитати от Шекспир, което кара откривателите му да го кръстят на героят на Шекспир Шейлок, който е евреин-лихвар в пиесата „Венецианският търговец.”

Мащабна операция на полицията с помощта и на Евгений Касперски – основател на шестата по големина компания в сферата на  софтуерната безопасност,  успява да прекрати измамната схема на бандата.

Според повечето експерти обаче бандата ще удари отново, защото дейността ѝ води до големи бързи печалби, а риска от залавяне е малък.

Цялата история, предадена от Bloomberg, можете да прочетете тук.