Как Швейцария гарантира сигурността на срещата в Давос

Коментар на Том Гибсън за телевизия Bloomberg от Давос

20.01.2015 | 17:37 Редактор: Георги Стоянов
Как Швейцария гарантира сигурността на срещата в Давос

Том Гибсън: Не само световни лидери и милиардери се събират в Давос. Изглежда, че тук е и половината швейцарска армия. Някои местни жители споделиха, без да застават пред камерата, че се опасяват за безопасността. Различна ли е обаче тази среща от предишните?

Генерал-майор Халтър, главнокомандващ швейцарските въоръжени сили: Не, след атентатите на 11 септември, ние винаги сме подготвени за най-лошия сценарий. Така че евентуална терористична атака е нещо, за което сме подготвени.

Мисля, че екипната работа сред разузнавателната общност е много добра и за сега нямаме данни, тоест не сме засекли непосредствена заплаха за терористична атака тук в Швейцария.

Том Гибсън: Швейцарските власти казват, че около 3000 военнослужещи се очаква да охраняват срещата в Давос тази година.

Две трети ще обслужват военновъздушните сили, които често остават незабелязани на заден план.

Градът има специална 46 километрова зона, забранена за полети. Ако неоторизиран летателен апарат навлезе в зоната, министърът на отбраната има правомощията да нареди той да бъде свален.

Клането на 7 януари в офиса на Шарли Абдо в Париж доведе до затягане на сигурността в Европа. В Давос мерките за сигурност не са се променяли.

Генерал-майор Халтър: Днес няма пряка заплаха. Това обаче може да се промени в бъдеще. Никога не може да гарантираме 100% сигурност. И докато хората са наясно с това, мисля, че живота продължава.