Предлагаме пещера Магурата на UNESCO

Министър Рашидов подкрепи съвместна декларация в защита на свободата на изразяване и на творчество

13.01.2015 | 17:32 Редактор: Ирина Георгиева
Предлагаме пещера Магурата на UNESCO

България ще предложи пещера Магурата за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на UNESCO. Процедурата ще бъде максимално ускорена, стана ясно след работната среща между министъра на културата Вежди Рашидов и Ирина Бокова, генерален директор на UNESCO.

Кандидатурата на пещерата Магурата, която се намира до село Рабиша, северозападно от Белоградчик, с нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди 7 хилядолетия, на които са изобразени сакрални и ловни сцени, отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на UNESCO. Зад тази теза застанаха министър Рашидов и Бокова.

"Когато пещерата Магурата, в която има запазени следи от човешко присъствие още от много хилядолетия, попадне в списъка на обектите под закрилата на UNESCO, това ще е и изключително голяма чест за всички нас, това ще е и поредното признание за България, която заслужено се гордее с културно-историческото си наследство и природни забележителности." - подчерта министър Вежди Рашидов. 

В хода на разговора министър Рашидов запозна г-жа Ирина Бокова и с някои от акцентите в съпътстващата програма във връзка с откриващата се на 15 април 2015 г. в Лувъра в Париж изложба „Епопеята на тракийските царе. Археологически открития в България”.

"Смятаме да организираме в Париж в дните непосредствено след официалното откриване на впечатляващата изложба и Седмица на българско кино, което вече навърши цял век." - посочи Вежди Рашидов.

Междувременно министър Рашидов бе сред първите министри на културата от ЕС, които подкрепиха съвместна декларация в защита на свободата на изразяване и на творчество в деня на манифестацията в Париж по повод на терористичната атака срещу сатиричното списание "Charlie Hebdo". 

"Неописуемият акт е имал за цел да заглуши списанието завинаги, да ликвидира публикациите в него и по този начин да възпрепятства свободата на мислене, на разговори, на творчество." - се казва в декларацията, изтъкваща, че тези свободи са универсални демократични ценности. 

"Във време на дълбока тъга и скръб ние, министрите на културата от ЕС, осъждаме това безсмислено варварство, което се опитва да подкопае основните ни ценности по най-жесток начин." - се посочва още в декларацията.

Общото заявление бе предложено от Латвия, която в момента е ротационен председател на ЕС, и от Франция, когато в Париж се събираха граждани и политици от целия свят за невижданата манифестация на солидарност. Министър Вежди Рашидов реагира веднага и заяви съпричастие с творците и с ангажимента да се гарантира свободата на изразяване, уязвена от терора и посегателствата. За часове декларацията беше единодушно приветствана и споделена във всичките 28 държави - членки. 

"Ние, министрите на културата на ЕС, не приемаме опитите на терористите да наложат собствените им стандарти. От незапомнени времена изкуството е било вдъхновение за размисъл, от което са изгрявали нови идеи и се е водела борба срещу нетърпимостта и невежеството. Именно свободата на изразяване в културното многообразие е средата, която превръща тези идеи в смислен диалог. Ние, министрите на културата на ЕС, се изправяме в знак на солидарност в защита на свободата на изразяване и даваме обет да защитаваме правата на хората на изкуството да творят свободно.“ - така завършва съвместното изявление на 28-те министри на културата от ЕС, разпространено на 12 и 13 януари в Париж, Брюксел, Хага и другите европейски столици.