fallback

Какво можем да научим от филмите за пътуването в Космоса?

Не се доверявайте на компютри, а още по-малко на извънземни

14.11.2014 | 15:50 Автор: Ирина Георгиева

Според последния хитов филм на Холивуд "Интерстелар", хората могат да пътуват до далечни планети чрез червейни дупки. Но какво друго можем да научим от филмите като цяло за пътуването в Космоса? Журналистите на BBC се опитаха да разберат.

От взривяването на очите с шумните експлозии до мидихлорианите (Междузвездни войни),  научната фантастика често е осмивана, заради това, че разбира доста погрешно науката. Съществуват десетки блогове, написани от уважавани учени и коментатори, които укоряват писатели и режисьори, че жертват основните закони на Вселената само, за да разкажат по-добре историята си.

Но с новата вълна научно-фантастични филми като Гравитация и Интерстелар, които взимат физиката насериозно, време ли е да оставим филмите да ни научат на нещо ново за Космоса и стремежа на хората да достигнат звездите?

Е, нека видим: Внимание: следващите редове съдържат спойлери и прененебрежение към вулканците (Стар Трек).

"Провалът не е опция"

В Аполо 13, ръководителят на полета Джийн Кранц (изигран от Ед Харис) се намира пред една черна дъска и казва на екипа си "Досега не сме губили американец в Космоса и със сигурност това няма да се случи в моята смяна. Провалът не е опция!" Тогава всички зрители знаят, че всичко ще е добре.

Реално дали Кранц ще каже тази фраза или не - не е от такова значение, но тя се превръща в синоним не само на "дух, който може всичко" и който притежават всички космически пионери, а се сравнява с трудности, ръководства и достига дори до бизнес семинари. Ако посетите център на Хюстън ще се сблъскате с тази проста фразичка на книги, чаши и тениски.

"Провалът не е опция" със сигурност става основната философия на мисията на Аполо 13 и тяхното (спойлер) в крайна сметка успешно завръщане на Земята.

Хората се учат от грешките си и през космическата епоха, свързана с провали, бедствия и трагедии, те са си изкарали изводите, че трябва да си повишат безопасността и надеждността на космическите кораби. От старта на Аполо 1 през 1967г., в която умират трима американци до Аполо 12, в която позволява на хора да се разходят върху Луната и да се върна безопасно на Земята.

По същия начин, космонавтите и астронавтите на Союз 1, Союз 11, Challenger, Columbia and SpaceShipTwo, са дали живота си, за да развият човешкото познание. За щастие, провалите не винаги са свързани с човешки жертви, но ако той не е опция, ние никога няма да поемем риск и да разширим границите си с технологиите.

Пазете се от извънземни

От "Пришълеца" на Ридли Скот става ясно, че андроидите и извънземните рядко идват с мир. Има разбира се и изключения като вулканците в Стар Трек.

Доза за размисъл обаче е и как хората се отнасят към новите светове. Проф.  Стивън Хокинг предупреждава за рисковете, които крият опитите да контактуваме с извънземни. През 2010г. той коментира, че те ще дойдат и ще ограбят нашите ресурси. На конференция той казва: "Ако извънземните ни посетят ще има същия ефект, както като Колумб е дошъл в Америка" и допълва, че "това не се е отразило добре на местните американци". 

Научната фантастика тук подсказва, че дори и да се сблъскаме с интелигентни извънземни, то хората трябва да са внимателни. Например от NASA са приели толкова сериозно заплахата от извънземни, че след всяка мисия на Apolo до Луната, екипажът е бил поставян под карантина. Подобна процедура се очаква да има и при мисиите от Марс.

Екипажите са проблемни

Земята е в опасност от гигантски астероид и само Брус Уилис и банда "аудсайдери могат да ни спасят". Филмът "Армагедон" може да е пълен с "научни грешки", но той ясно показва какво се случва, когато група хора са събрани в една "тенекиена кутия" и ги изпраща на опасна космическа мисия.

Никой не може да каже със сигурност дали е най-добрата опция да събереш проблемен екипаж, но вероятно най-много проблеми е имало на мисията Shuttle-Mir през 1990 г. Там американците на борда на космическата станция се борят с лошия си руски език, докато руснаците се борят с това да се доверят на американците. Вследствие на това и функционалността на космическия кораб се е влошила.

Екипажът на симулирани мисии до Марс, Марс 500, имали трудности по пътя обратно от Червената планета към Земята - те били свързани най-вече с носталгия и скука.

Всеки път, когато хора се събират заедно в затворени пространства се появява напрежение и космическите агенции се опитват да гарантират и изберат тези астронавти, които са с най-стабилни характери и способност за работа в екип.

Никога не се доверявайте на компютър

Разбира се, в реалността е много по-сигурно да се доверите на компютър, отколкото на човек, но в научната фантастика това не е така. Най-простият пример за това е Терминатор, където машините се опитват да унищожат човечеството като цяло. 

Най-смразяваща сцена във филма от 1968г. "Космическа одисея" е, когато компютърът HAL 9000 е помолен да отвори вратите на космическия кораб за завръщането на астронавта: "Съжалявам Дейв, аз не мога да направя това.",  отговаря компютърът с тих копринен глас. Това е една фраза, която от Apple използват за ъпгрейд.

Истината е, че повечето хора са вече роби на компютрите, таблетите и смартфоните си. Въпреки че все още изкуственият интелект не е създал интелигентни роботи, то няма причина да мислим, че няма да го направи. Завладяващ пример за това са пехотинците в Интерстелар. 

Физиката е умовзривяваща

Пътуване във времето (Doctor Who), телепортация (Стар Трек) и червейни дупки в Космоса (Контакт, Интерстелар)- всичко това говори за възможността скоро да се появят космическите туристи между планетите.

Както и да е, дори и най-абсурдните идеи, като например множество вселени или странни същества, изглеждат напълно възможни за хората с без познания за физиката.

Например, гравитационните вълни във пространство-време (от филма "Гравитация"), които са били теория на Айнщайн, ако бъде разтълкувана, то ще отвори изцяло нов прозорец в Космоса. Познанията за времето и пространството един ден могат да дадат истинска възможност да се скочи между измеренията, червейните дупки - възможност за общуване между времето и пространството. Почти всичко е възможно.

Няма място като дома

Истината е, че ще е трудно на хората да намерят друга такава планета - хубава като Земята, която е щедра на вода, въздух, стабилен климат и предвидими сезони.

/снимка: NASA/

fallback
fallback