Двама алпинисти са част от 23-та българска антарктическа експедиция

Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в начинанието

28.10.2014 | 17:21 Редактор: Мариета Иванова
Двама алпинисти са част от 23-та българска  антарктическа експедиция

Президентът Росен Плевнелиев връчи националния флаг на участниците в 23-та българска антарктическа експедиция. Към учените се присъединяват и двама алпинисти. Те са си поставили задачата да развеят трибагреника на един от най-опасните и стръмни планински върхове в света – Големият Иглен връх в Антарктида.  

„Антарктида е естествена научна лаборатория,“ заяви Плевнелиев. - „На Ледения континент търсим отговори на някои от най-предизвикателните въпроси, които касаят бъдещето на децата ни. Драстичните промени в климата, на които сме свидетели са най-важните от тях.“ Водачът на групата-професор Христо Пимпирев - е сигурен, че знамето от президента ще е кадем за 23-тата поредна българска експедиция до най-студеното място на Земята.

На 7 ноември натам потеглят първите шестима учени от групата. Те ще пътуват по вода, с чилийски кораб. И със снегорин, който тежи 7 тона.

„И трябва да бъде свален снегоринът от кораба на един сал, който пък да стигне до брега. Шестимата ще бъдат първите в базата, където сега няма никой. Това е много рискована операция,“ коментира ръководителят на  експедицията  проф. Христо Пимпирев.

След Нова година към българската група се присъединяват останалите учени и алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов. Те планират да минат по билото на планината Тангра, за да достигнат до Игления връх. Имат и още две цели – върховете с български имена "Левски" и "Св. Иван Рилски", които са на надморска височина от 1700 метра и представляват ледени шапки с обратен наклон.

„Те са просто уникални и са такива, защото климатът е такъв,“ коментира алпинистът Николай Петков. - „Това е все едно една гигантска фуния, между двата океана.“

„На нас ни предстои да изкачим едни върхове, които са девствени върхове и досега не са изкачвани,“ заяви на свой ред алпинистът  Дойчин Боянов. - „„За нас ще бъде въпрос на чест, че именно българи да бъдат първите, които да изкачват тези върхове.“

Тази година за пръв път към българската експедиция ще се включи и турски учен - Орхан Полат, сеизмолог от университета в Измир. Доц. д-р Полат ще пътува на 4 декември към Ледения континент с първата група български антарктици и ще прекара един месец на българската научна база. Неговата работа ще бъде свързана с измерването на сеизмологичната активност и микро трусовете в леда на о. Ливингстън. За това се договориха директорите на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и на Турския антарктически научен център (ТАКБАМ) проф. Мехмет Али  Тюркел по време на посещение на турската делегация в София, съобщава Българският антарктически институт.

Включването на турския учен в българската експедиция е начало на антарктическото сътрудничество между България и Турция, които сключиха през май тази година Меморандум за двустранно логистично и научно сътрудничество в изследването на Антарктика. Меморандумът беше подписан в рамките на 36-ото съвещание на държавите от Антарктическия договор в Брюксел.
 
Освен турския сеизмолог тази година в състава на първата група на българската експедиция ще пътува и монголският учен-метеоролог Дашдерж Ганбаатар.

Учените наричат Антарктида „кухнята“ на климата на Земята и този полярен сезон задачите на българската експедиция са свързани именно с глобалните климатични промени. Те ще се опитат да разберат как се е изменял климатът през последните 100 години - от началото на индустриалната революция и глобалното замърсяване до момента. Да им пожелаем успех.

/Снимка: Български антарктически институт/

Координатите на българската база на Антарктида са: 62O 38' 29" S, 60O 21' 53" W, Източния бряг на Южния залив, о-в Ливингстън, Южношетландски острови.