Бремето на пчеларите

Лошите климатични условия унищожиха много пчелни семейства, алармират от бранша

24.04.2014 | 12:31 Редактор: Ирина Георгиева
Бремето на пчеларите

Неблагоприятните климатични условия унищожиха много пчели и принудиха фермери да потърсят по-добри условия за тях. Сред тези хора попада и пчеларят Нийл Бингли от Австралия.

Преди Коледа сезонът изглеждаше ужасно. Имаме късмет, че намерихме няколко места на Южния бряг, които ни помогнаха," заяви пчеларят.

Нийл Бингли е получил предложение от 4 долара и 10 цента за килограм от течното злато. Фермери отбелязват, че заради дефицит в цялата страна от 14 милиона тона цената му е достигнала пика си от 10 години насам. Индустрията с мед прави всичко по силите си, за да се справи с проблема, отколкото да търпи поражения. И въпреки че цените растат, това не означава, че някой реализира печалба, допълват от бранша.

"За съжаление, по-високите цени не означават повече мед, така че няма значение колко струва един килограм. Просто медът липсва." допълва Бингли.

Проблемът с пчеларите в Австралия  е толкова сериозен, че се обсъжда и в Сената. Според Националната федерация на фермарите в Австралия пчеларите са жизнено важни за опрашването на 35 различни посеви на стойност 6 милиарда долара.

Последният доклад на Greenpeace показва, че пчелният прашец е замърен с коктейл от токсични пестициди. По негови данни повече от 60% от прашеца, който медоносните пчелите събират от европейските полета и носят до кошерите си, е замърсен с коктейл поне от 17 различни токсични пестициди. Това още повече застрашава бъдещите добиви на течното злато.

Нека отправим поглед към този проблем и в България.

Според Столичния браншови институт, 2013 г. е била добра и медоносна. Въпреки това фермерите отчитат големи загуби, заради влошения здравен статус на пчелите. Изкупните цени на меда също са  ниски - около 4,50 лв. на кг, съобщиха производителите.

По-ниските температури в средата на април и продължителните валежи са се отразили негативно върху пчелните семейства и  са забавили тяхното развитие, алармират от бранша. Пчеларите за пореден път предупредиха, че има опасност от изчезването на пчелите и загиване на цели пчелните семейства. Една от основените причини е, че пчеларството не е включено в Европейската програма по ОСП 2020 г. за подпомагане.

Друг основен проблем пред пчеларите в България е и отравянето на техните пчели с пестициди.  В началото на месец април 2014г., те предложиха да се отнемат за една година субсидиите на земеделците, виновни за отравянето. Според фермерите арендаторите трябва да искат разрешение, а не само да информират, че ще пръскат нивите.