Индия пусна пистолет за изнасилвачи

Оръжието е предназначено за жени, тежи само 500 грама и може да се побере в дамско портмоне.

18.01.2014 | 10:26
Индия пусна пистолет за изнасилвачи

В Индия стартира продажбата на пистолет, с който жените да могат да се защитават от изнасилвачи. Оръжието е кръстено “Нирбик”, прякор на 23-годишната студентка Джоти Пандей. През декември 2012 г. тя стана жертва на групово изнасилване, нечовешки гаври и бой в автобус в Делхи и почина дни след като бе приета в болница.

“Пистолетът е лек, тежи само 500 грама и може да се побере в дамско портмоне”, обяви на представянето Абдул Хамид, шеф на държавната оръжейна компания. Той допълни, че оръжието е от титаниева сплав, 32-ри калибър, има 6 патрона и може да порази цел от 15 м. Хамид смята, че притежанието му ще направи жените по-спокойни, защото с него ще могат да изненадат нападателите си. Мненията не са еднозначни. Едни са доволни от появата на пистолета въпреки високата му цена от близо 2000 долара и смятат, че ще могат да сплашват евентуалните си нападатели. Но и скептиците са доста. Те смятат, че и мъже ще могат да купуват оръжието и да го насочват към потенциалните си жертви.

Освен това в Индия е забранено носенето на оръжия в молове, кина, театри, което ограничава употребата. Правозащитници са на мнение, че пускането в продажба на “Нирбик” е бягство от отговорност на властите, които не могат да се справят с изнасилвачите. Сред жертвите им са и чужденки - последните са германка, датчанка и полякиня. Великобритания и Франция вече официално предупреждават пътуващите за Индия свои граждани за опасността от сексуално нападение.