"12 години в робство" триумфира на наградите "Златен глобус"

Лентата получи приза за най-добра драма

13.01.2014 | 13:28

Филмът „12 години в робство“ триумфира на церемонията по връчването на наградите „Златен глобус“, сдобивайки се със статуетката за най-добра драма, съобщава Bloomberg. Успехът затвърждава позицията на лентата като водещ претендент за „Оскар“ за най-добър филм.

"Американска схема“ пък се сдоби с три статуетки, включително за най-добра комедия. Ейми Адамс, която участва в лентата, получи отличие за най-добра актриса в комедия или мюзикъл, докато статуетката за най-добра поддържаща актриса отиде при Дженифър Лоурънс.

Кейт Бланшет спечели в надпреварата за най-добра актриса в драматичен филм, благодарение на ролята си в новия филм на Уди Алън „Син жасмин“.

Призът за най-добър режисьор отиде при Алфонсо Куарон, който стои зад „Гравитация“ - лентата, която получи най-много номинации за наградите БАФТА преди няколко дни.

От мъжете отличен беше Леонардо Ди Каприо. Той се прибра със „Златен глобус“ за ролята си в лентата на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт“.

Актьорът и вокалист на групата 30 Seconds To Mars Джаред Лето взе награда за поддържащ актьор за участието си в „Клубът на купувачите от Далас“. За най-добър актьор в драма беше обявен Матю Макконъхи за изпълнението си в същия филм.

Обещаващият нов проект на сценариста и режисьор Спайк Джоунс се оказа печелившият в категорията „най-добър сценарий“, докато филмът „Замръзналото кралство“ триумфира в категорията за анимация.