"Гравитация" обра най-много номинации за наградите БАФТА

Филмът се бори за приз в 11 категории

08.01.2014 | 14:31

Космическата драма „Гравитация“ е водачът в листата на филмите с най-много номинации за наградите БАФТА, съобщава BBC.

Лентата е номинирана в 11 категории, включително най-добър филм и най-добър британски филм. Актрисата Сандра Бълок, на която е поверена главната роля в „Гравитация“, се бори за титлата „Най-добра актриса на годината“, докато Алфонсо Куарон е номиниран за най-добър режисьор.

„12 години в робство“ на Стив Маккуин има 10 номинации, пет от които в главните категории, включително най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор за Чиуетен Еджиофор.

„Американска схема“ събра същия брой номинации. Той се бори във всички актьорски категории, в които са номинирани участващите в проекта Ейми Адамс, Крисчън Бейл, Брадли Купър и Дженифър Лорънс. Лентата има шансовете да бъде отличена и за най-добър режисьор, както и за оригинален сценарий.

В категорията „Най-добър актьор“ ще се състезават Крисчън Бейл за ролята му в „Американска схема“, Брус Дърн за „Небраска“, Том Ханкс за „Капитан Филипс“ и Леонардо ди Каприо за „Вълкът от Уолстрийт“

Дамите, които ще се изправят една срещу друга в битка за престижната награда, са Сандра Бълок за „Гравитация“, Кейт Бланшет за „Син Жасмин“, Ема Томпсън за „Спасяването на Мистър Банкс“ и Джуди Денч за представянето си във „Филомена“.

„12 години в робство“, „Американска схема“, „Капитан Филипс“, „Филомена“ и „Гравитация“ ще се борят за титлата „Филм на годината“. Последните два ще се състезават и за най-добър британски филм.

След като Британската академия за филмово и телевизионно изкуство очерта едни от най-интересните филми, нека разгледаме и какво интересно да очакваме в света на киното през 2014 г. 

Вижте акцентите във видеото!