Китайските коли превземат САЩ догодина

Първи на пазара ще навлязат BYD, последвани от Geely

08.01.2014 | 12:44
Китайските коли превземат САЩ догодина

Китайските автомобили ще навлязат в САЩ още през следващата година, заяви пред Bloomberg Стела Лий, старши вицепрезидент на американското подразделение на компанията BYD.

Тя уточни, че първите модели на компанията й ще бъдат предложени на американските клиенти към края на 2015 година. Плановете предвиждат китайската марка първоначално да стъпи в САЩ с четири свои модела и постепенно да разширява гамата си.

BYD имаше план да нахлуе в Северна Америка още през 2010 година, но ръководството на компанията отложи този ход, като заяви, че проучванията им са показали, че инвазията ще бъде много по-успешна ако бъде отложена с няколко години. Всъщност BYD вече оперира в САЩ. Китайската компания продава електрически автобуси, а през март тази година ще започне да ги произвежда в страната в завод, разположен в Ланкастър, Калифорния.

След като BYD стъпи в САЩ с гамата си автомобили, същото ще направи и друга китайската компания - Geely, съобщава Bloomberg. Тя ще предлага съвместно създадени с Volvo возила, като плановете предвиждат пазарната им премиера да се осъществи в началото на 2016 година. Geely, която преди три години придоби Volvo Cars, е една от големите китайски компании, като реализира на пазарите по около 800 000 автомобила годишно.
Междувременно американският технологичен гигант General Electric Co, познават от производството на всичко – от домакински уреди до самолетни двигатели – насочва все по-сериозно поглед към нещо далеч по-просто – въздуха. 
Какво представлява Dual Cool Jet – най-тънкият вентилатор в света, може да разбере от материала на Bloomberg!