Бил Гейтс отново оглави списъка на най-богатите хора в света

Съвкупното състояние на 300 от най-богатите хора на планетата се е увеличило през 2013 г. с 524 млрд. долара

03.01.2014 | 14:06
Бил Гейтс отново оглави списъка на най-богатите хора в света

Съвкупното състояние на 300 от най-богатите хора на планетата се е увеличило през миналата година с 524 милиарда долара на 3,7 трилиона долара. Това показва публикувана вчера класация на агенцията за бизнес новини Bloomberg, цитирана от БТА.

По оценка на експертите от агенцията най-доходоносни са били отраслите на икономиката, свързани с високите технологии. Според класацията от 300 души, включени в списъка, само 70 са понесли финансови загуби през годината.

Най-богат човек в света отново е председателят на съвета на директорите на компанията Майкрософт Бил Гейтс, който е увеличил капитала си с 15,8 млрд. долара на 78,5 млрд. долара.

На второ място в списъка е мексиканският магнат Карлос Слим, който притежава над 73 млрд. долара. За него изминалата година не е била особено успешна - той е претърпял загуби от 1,4 млрд. долара.

Трето място в рейтинга е за най-богатия човек в Испания, основателя на търговската империя Индитекс Амансио Ортега, чието състояние се оценява на 66,4 млрд. долара. Ортега е успял да заработи почти 9 млрд. долара през миналата година.

От руските милиардери най-успешна е била миналата година за съсобственика на търговската верига Магнит Сергей Галицки. Той е забогатял с 5,3 млрд. долара, а състоянието му е оценено на 13,8 млрд. долара. Най-богатият руснак остава бизнесменът Алишер Усманов, чийто капитал за една година се е увеличил с 1,3 млрд. долара на почти 20 млрд. долара.