Първият в света музей на изкуството на Фаберже отвори врати в Русия

Един от милирадерите на Русия финансираа реновирането на двореца "Шувалов" и откупи от Форбс колекция от известните яйца.

20.11.2013 | 16:07
Първият в света музей на изкуството на Фаберже отвори врати в Русия

Първият в света музей, посветен на изкуството на Фаберже, отвори врати в руския град Санкт Петербург в двореца „Шувалов“. Гвоздеят на експозицията е уникалната колекция от прочутите императорски яйца, дело на бижутера Фаберже.

Над четири хиляди екземпляра на декоративното изкуство могат да бъдат забелязани на експозицията. Сред тях са яйца и картини, изобразяващи важни събития от руската история. Яйцата на Фаберже са се превърнали в символ на разкоша. Много от тях обаче са били преместени в чужбина след революцията, когато богатите руснаци са избягали в Европа.

„Работихме дълго време, повече от 10 години, за да завършим проекта. Резултатът е налице – един много интересен музей“, казва милиардерът Виктор Векселберг, директор на музея, който инвестира 36.7 милиона долара за реставрация на „Шувалов“.

Векселберг купува колекцията от яйцата през 2004 г. от Малкълм Форбс, издател на Forbes, за да ги върне обратно колекцията в Русия. Предполага се, че това му е струвало около 60 милиона евро.

Историята на Фаберже започва през далечната 1842 година в Санкт Петербург. Той е известен със създаването на серия скъпоценни великденски яйца, повечето от които са направени по поръчка на руската императорска фамилия.

Днес са оцелели 46 яйца на Фаберже, а 19 от тях са в Русия. В последно време придобиването на предмети на Фаберже от руски олигарси отново връща ювелирните шедьоври под светлината на прожекторите.

Самият Векселберг притежава състояние, оценено на 11,2 милиарда евро, което го прави четвъртия най-богат бизнесмен в Русия, сочат данните на Forbes, а колекцията му от произведения на изкуството струва 630 милиона евро.