Хонконгска компания проектира устойчива на природни бедствия къща

Архитектите планират в дългосрочен план да се изградят цели квартали с подобна конструкция.

19.11.2013 | 14:55
Хонконгска компания проектира устойчива на природни бедствия къща

Хонконгска архитектурна компания проектира първата къща, която да предпази обитателите си от торнадо, става ясно от репортаж на Bloomberg.

С помощта на хидравлични лостове основната структура се издига над земята или се спуска под повърхността в случай на мощна природна буря.

Къщата, която прилича на космически кораб, има полупрозрачна външна обвивка и прозрачна изолация между два пласта кевлар, който служи за бариера срещу резките климатични изменения. Квадратният дизайн се състои от две спални и баня. Покривът е бетонна решетка със стъклени панели, които могат да се издържат на тежестта на кола.

Дългосрочните планове включват изграждането на цели квартали от устойчиви на торнадо къщи. При предупреждение за лошо време, всички те ще се спуснат под земята, за да са в безопасност. Архитектите се надяват да построят прототип в район, наречен „Пътят на торнадото“. Централните и южни равнини на Съединените щати са люлка на повечето от свирепите бури. Това е област, където студен, влажен и горещ сух въздух се срещат едновременно. Фермер от Канзас, който 5 пъти е преживял мощно торнадо, предложил земята си за торнадо устойчивата къща. Преди всичко обаче дизайнерите трябва да намерят 500 хиляди долара за изграждането й.